Opnieuw onderzoek naar Milken

NEW YORK, 27 OKT. Junkbondkoning Michael Milken is weer actief in de financiële wereld en dat bevalt de Securities and Exchange Commission (SEC) niet. Is Milken in overtreding? De SEC, de Amerikaanse beurstoezichtcommissie, heeft documenten opgevraagd bij telefoonmaatschappij MCI Communications over een overeenkomst met NewsCorp.

Milken speelde een belangrijke rol bij de joint venture die mediagigant Newscorp. en telefoonmaatschappij MCI in juni sloten. MCI kocht een belang van 2 miljard dollar in NewsCorp.

Michael Milken, in 1990 veroordeeld wegens effectenfraude en levenslang uitgesloten van officiële financiële transacties van derden, zou daarbij bemiddeld hebben. Milken is sinds zijn vrijlating in 1993 al actief als consultant en het is geen geheim dat zijn banden met Rupert Murdoch van NewsCorp., met Ted Turner van TBS en Larry Ellison van Oracle Corp. hem geen windeieren legden.

De vraag is wat precies Milkens rol als adviseur was. Milken is namelijk akkoord gegaan met “uitsluiting bij decreet van associatie met elke makelaar, handelaar, beleggingsadviseur, beleggingsmaatschappij of beleggingshandelaar.” Voor het eerst heeft nu de SEC actie ondernomen die erop wijst dat Milken onder verdenking staat.

Het is onduidelijk wat de formulering van de SEC-overeenkomst met Milken precies inhoudt. Of, zoals zijn advocaat, Richard Sandler, in de Wall Street Journal uitlegde: “Als je iemand advies geeft over synergieën, over bedrijven die goed bij je passen, structuren, trends in de zakenwereld en kapitaalmarkten, dan kan de uitkomst daarvan zijn dat een bedrijf een investering doet in een ander bedrijf. Je bent dan geen beleggingsadviseur maar consultant.”

Volgens Sandler heeft Milken niets verkeerds gedaan. “We wisten dat zijn leven zou zijn als in een vissekom”, aldus Sandler. “Een vissekom met heel dik glas zodat het beeld vertekend is en vergroot.” Milken besteedt 35 tot 40 uur per week aan gemeenschapsactiviteiten in het kader van zijn veroordeling in 1990.