Legioen tracteert slap Feyenoord op fluitconcert

ROTTERDAM, 27 OKT. Feyenoord won onder Arie Haan zijn eerste wedstrijd, maar het was lang geleden dat de ploeg door het eigen legioen werd uitgefloten. De reactie van de 24.345 toeschouwers in De Kuip was begrijpelijk. Feyenoord maakte er tegen het zwakke De Graafschap, de nummer zeventien van de eredivisie, een zeer schamele vertoning van en won, mede door een treffer in de laatste minuut, met slechts 2-0. “Even geduld, 't komt wel goed”, sprak Haan na afloop tot zijn gehoor.

De trainer is nog lang niet klaar met het inventariseren van zijn selectie. Daarom laste Haan voor over veertien dagen twee oefenduels in tegen FC Den Bosch en TOP. “Daarna zal ik veel meer weten.” Maar voor die tijd moet Feyenoord nog wel twee competitiewedstrijden (NEC en Sparta) en de Europa-Cupreturn tegen Everton spelen. Vooral voor die laatste, zeer belangrijke ontmoeting ziet het er somber uit als Feyenoord net zo slap voetbalt als gisteravond tegen De Graafschap.

Toch wilde Haan geen kritiek op zijn spelers leveren. Hij sprak van “een zeer goede eerste helft” en van een aantal “prachtige ballen”. In werkelijkheid was het negentig minuten lang niets. Van de meeste, duurbetaalde Feyenoorders mag meer worden verwacht in een wedstrijd tegen De Graafschap dan ze gisteravond toonden. In feite lieten ze hun trainer in de steek. Maar Haan had dat zo niet gevoeld. Hij overdreef door de spelers te complimenteren voor hun harde werken. “Ze probeerden er alles aan te doen.”

Feyenoord mocht van geluk spreken dat het geen gelijkspel werd. In de slotfase - bij een 1-0 stand door een treffer in de 40ste minuut van Van Bronckhorst - perste De Graafschap er zelfs een offensiefje uit en moest de naar voren gesnelde laatste man Oosterhuis tot twee keer toe met het nodige duw- en trekwerk van een scoringskans worden afgehouden. Invaller Blinker zorgde pas in de laatste minuut voor de veilige 2-0. Feyenoord steeg door de zege naar de vijfde plaats.

Haan stuurde tegen De Graafschap weer een heel andere formatie het veld in dan in de voorgaande wedstrijden. De trainer zoekt nog naar zijn ideale opstelling. De aanvallers Taument en Vidmar stonden voor het eerst in de basis, maar net als hun ploeggenoten konden zij niet overtuigen. Feyenoord speelde weliswaar aanvallender dan tegen Everton en Ajax, maar door Maas als centrale middenvelder te posteren bleef Haan voorzichtig. “Het moet eerst achterin goed zitten”, herhaalde hij. In het centrum van de defensie miste Feyenoord de geschorsten Koeman en Van Gobbel. Daar posteerde Haan het duo Bosz en Boateng en sloeg hij Schuiteman over. De centrumverdediger, vorig seizoen met veel bombarie binnengehaald, kreeg slechts een plaats op de bank.

Het is volgens de trainer het belangrijkste dat het elftal zo snel mogelijk een goede as krijgt. Ondanks dat hij veel balverlies lijdt, zou Orlando Trustfull daarin niet misstaan. Hij is tenminste creatief en Feyenoord miste gisteren juist iemand met verrassende ingevingen. International Trustfull zat op de tribune. Hij heeft zich na zijn afwezigheid bij de wedstrijd tegen Ajax weer gemeld en trainde woensdag mee. Haan wilde niet zeggen of hij de middenvelder een kans zal geven. Ook deed hij geen mededelingen over het gesprek dat hij met Trustfull had.

Trustfull zelf hield ook zijn mond. “Dat lijkt me op dit moment het verstandigste. Ik train weer gewoon mee.” De berichten dat hij zich ziek zou hebben gemeld nadat bleek dat hij tegen Ajax met een reserverol genoegen moest nemen, noemde hij “allemaal onzin”. “Ik heb vroeger zelf ook zo'n situatie meegemaakt”, zei Haan nog. “Trustfull moet maar accepteren dat hij in de eerste dagen niet in het elftal stond.”

    • Hans Klippus