Leger Zuid-Korea schiet N-Koreaanse 'spion' neer

SEOUL, 27 OKT. Zuidkoreaanse elitetroepen hebben vandaag een vermeende Noordkoreaanse spion neergeschoten die zij sinds dinsdag zochten. De Zuidkoreaanse autoriteiten maakten eerst bekend dat hij was overleden op de plaats waar hij was neergeschoten, maar zeiden later dat hij in een militair ziekenhuis was bezweken aan zijn verwondingen. Een woordvoerder van het ziekenhuis op zijn beurt zei dat de man hersendood was, maar dat zijn hart nog kunstmatig aan de gang werd gehouden. Hij werd geïdentificeerd als de 31-jarige Park Kwang-Nam.

Park ontsnapte dinsdag tijdens een vuurgevecht met de Zuidkoreaanse politie, waarbij zijn metgezel en een politieman om het leven kwamen. Hij werd vandaag na een spectaculaire klopjacht door 20.000 militairen, gesteund door speurhonden en helikopters, ingesloten op een bergrug 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Seoul. Nadat Park het vuur had geopend op drie soldaten, schoten zij hem in zijn benen en hoofd.

De Zuidkoreaanse regering heeft strenge veiligheidsmaatregelen tegen Noordkoreaanse infiltranten aangekondigd. “Het incident bewijst dat de Noordkoreaanse leuzen over vrede en hereniging niets dan verraderlijke propaganda zijn”, aldus een regeringsfunctionaris. (AP, Reuter)