KNVB past boeteregeling aan

ZEIST, 27 OKT. De KNVB is van plan de boeteregeling voor clubs waarvan fans zich misdragen, enigszins aan te passen. Vandaag krijgen de verenigingen uit het betaalde voetbal bericht over de voorgestelde wijzigingen. De KNVB speelt daarmee in op de ernstige bezwaren die de laatste weken zijn gerezen. Een ruime meerderheid van de clubs stemde afgelopen zomer in met het voorstel, maar de gestrafte verenigingen lopen nu te hoop omdat ze de boete onterecht vinden en de bedragen snel oplopen. Met name FC Utrecht is zwaar gestraft. Dat gebeurde al drie keer en op de tegoeden is anderhalve ton ingehouden. De verwachting is dat de clubs de regeling op de najaarsvergadering van 23 november ongedaan zullen trachten te maken. Waarschijnlijk om dat te voorkomen heeft de KNVB besloten op de ontstane situatie in te spelen. Volgens voorzitter Staatsen van het sectiebestuur betaald voetbal is het boetesysteem namelijk essentieel om te overleven. Een werkgroep heeft naar de uitvoering van de regel gekeken en wil vooral matiging aanbrengen in de cumulatie van boetes. Nu is de verhoging automatisch (25.000 bij eerste overtreding, 50.000 bij de volgende). Straks zal de verhoging bij herhaling onder meer afhankelijk zijn van de ernst van de overtreding en de door de club genomen maatregelen.