Karig krediet

Wie weinig tot niets verdient op zijn verkopen aan klanten, schreeuwt dat niet van de daken. Falend management, zouden aandeelhouders direct zeggen. Wie doet er nu zaken als er alleen maar wat droog brood te verdienen valt?

Niemand. Alleen internationale banken.

Deze week vierde onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM dat zij bij 32 banken in totaal 700 miljoen dollar leent. Dat is meer dan een miljard gulden. Niet dat KLM dat geld nodig heeft. De luchtvaartmaatschappij bulkt van de centen. Wel vijf miljard gulden, zei financieel directeur drs. R. Abrahamsen, zelf een ex-bankier. Hij weet bij uitstek hoe die mannen en vrouwen aan de andere kant van de onderhandelingstafel werken en denken. In Amerika zou zoveel kasgeld onmiddellijk beleggers alarmeren. Blijkbaar weet KLM niet goed waar zij al die cash moet investeren. Dan kan een bedrijf het beter als dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Die weten er wel raad mee.

De betrokken bankiers prezen de KLM de hemel in. Internationale banken kunnen hun geld nauwelijks kwijt aan goede klanten. De concurrentie is moordend. De banken verdienen op het krediet aan de KLM een marge van 0,195 procent. Met zijn tweeëndertigen is dat 1.360.00 dollar, oftewel bijna 43.000 dollar per bank. Net voldoende voor een business class vlucht naar Nederland plus overnachting om de KLM-deal te tekenen. Maar daarna schiet er niet veel meer over. En dat verdienen zij alleen als de KLM het krediet ook gebruikt. Anders krijgen zij per stuk maar 20.000 dollar. Dat wordt economy class.

    • Menno Tamminga