Jeltsins hartspier krijgt te weinig bloed

ROTTERDAM, 27 OKT. De ischemische hartziekte waaraan de Russische president Jeltsin lijdt, kan hem spoedig het leven kosten, maar hij kan er ook nog jaren mee leven. De artsen geven weinig informatie over Jeltsins toestand. In de eerste persberichten was sprake van een tweede lichte hartaanval, na een eerste in juli van dit jaar. Maar de Amerikaanse vice-president Al Gore zei gisteravond op de tv-zender CNN dat de rapporten uit Moskou meldden dat Jeltsin last had van een onregelmatige hartslag.

Zowel een lichte hartaanval als de onregelmatige hartslag kan de hevige pijn op de borst veroorzaken waarmee Jeltsin gisteren in alle haast met een helikopter naar het ziekenhuis is gevlogen.

Ischemie wordt in ons land doorgaans coronaire hartziekte genoemd. De zich vertakkende kransslagader naar het hart is dan gedeeltelijk dichtgeslibd door vettige afzetting (plaquevorming) die later verhardt (aderverkalking). De slagaderwand is onder de plaque beschadigd en verliest zijn elasticiteit, waardoor - allereerst bij inspanning - de hartspier onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt. De term ischemie duidt op deze bloedeloosheid van de hartspier.

Verstopte kransslagvaten zijn tijdelijk te verhelpen door een dotterbehandeling, een by-passoperatie of met medicijnen die de bloedvaten verwijden. Jeltsins artsen hebben gezegd dat een operatie niet wordt overwogen. Het is onbekend welke behandeling de Russische president kreeg toen hij in juli twee weken met hartklachten in het ziekenhuis verbleef.

Coronair hartlijden en ischemie van de hartspier kan zich uiten in angina pectoris (pijn en beklemming in de hartstreek), onregelmatige hartslag door een gestoorde prikkelgeleiding in de hartspier, een hartinfarct, langzame degeneratie van de hartspier, of een plotselinge dood. Een infarct ontstaat meestal doordat zich op de plaque plotseling een groot bloedstolsel vormt waardoor een slagadertak wordt afgesloten en een deel van de hartspier afsterft door zuurstoftekort.