Intercity rijdt door en boort zich in perron

GRONINGEN, 27 OKT. Een intercitytrein uit Utrecht is gistermiddag om kwart over vier op het Centraal Station in Groningen te ver doorgereden en heeft zich vier meter in het perron geboord. Een 19-jarige vrouw die in een wachthokje zat raakte door rondvliegend glas licht gewond aan haar handen. Een getuige raakte in een lichte shocktoestand.

De trein gleed in het kopstation bijna negen meter te ver door, verpletterde het stootblok en het wachthuisje en kwam volgens NS-routemanager F. van Leer met “een gigantische knal” tot stilstand. De oorzaak is nog onbekend. Te laat remmen, een glad spoor door een combinatie van natte bladeren en olie of een defect aan de trein, Van Leer sluit nog niets uit. De machinist was volgens hem door het ongeluk zo over zijn toeren dat hij nog niet zijn verhaal kon doen. NS Beveiligingsservice stelt een onderzoek in. Het ongeluk heeft volgens de NS niet tot vertragingen geleid.

De NS-routemanager spreekt van een wonder dat niet meer mensen gewond zijn geraakt. In het wachthokje zat alleen de 19-jarige vrouw. De trein was niet helemaal vol, maar er moeten volgens de routemanager enkele honderden reizigers in hebben gezeten. “Iedereen is wel verschrikkelijk geschrokken”, aldus Van Leer.

Niet bekend

Een half jaar geleden reed een intercity ook te ver door in Groningen. Toen vernielde de trein alleen het stootblok. Meer dan tien jaar geleden richtte een vergelijkbaar ongeluk op de Groninger NS-station een grote ravage aan.