Hof wil opheffing onschendbaarheid ex-minister Spanje

MADRID, 27 OKT. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten het Spaanse parlement om opheffing van de onschendbaarheid te vragen van het socialistische kamerlid José Barrionuevo.

Voormalig minister van binnenlandse zaken Barrionuevo wordt ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van de doodseskaders binnen het politie-apparaat die in de jaren tachtig onder meer 26 mensen ombrachten in acties tegen de afscheidingsbeweging ETA. Daarnaast zou de minister zich hebben schuldig gemaakt aan het verduisteren van publieke gelden en medewerking aan een ontvoering.

Het parlement zal zich vanaf maandag buigen over het verzoek van het Hof. De ex-minister verklaarde gisteren, zichtbaar aangeslagen, dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt voor de strijd tegen de ETA gedurende zijn ministersperiode, maar ontkende dat hij enige bemoeienis had gehad met de illegale doodseskaders.

Inmiddels is ook de opvolger van Barrionuevo, ex-minister José Luis Corcuera, door een onderzoeksrechter beschuldigd. Hij wordt ervan verdacht met grote bedragen aan geheime staatsgelden juwelen te hebben gekocht als cadeautjes voor de vrouwen van zijn medewerkers.