Hoedje in de soep

In Amerika wordt op 31 oktober Halloween gevierd. Kinderen gaan in verkleedkleren langs de huizen om snoep op te halen en ze zetten een uitgeholde pompoen, waarin ogen, neus en mond zijn uitgesneden op de drempel voor de deur. Met een brandende kaars erin. Dat houdt de boze geesten buiten.

De inhoud van de pompoen is goed om een wollige soep van te maken. Kunnen wij ook.

Een flink stuk pompoen ontdoen van schil, pitten en ander dradig binnenwerk. In grote dobbelstenen snijden en die met een bodempje water in de pan doen, op het gas zetten en koken, niet al te hard. Als de pompoen zacht wordt maak je hem meteen vork vast een beetje fijn zodat de pompoenbouillon eruit komt en meehelpt om alles verder nog zachter te koken.

Het begint al behoorlijk op pompoensoep te lijken maar er ontbreekt nog iets aan. Je kunt het vergelijken met iemand die er heel aardig uitziet maar die er nog leuker uitziet wanneer ze een hoedje opzet. In dit geval een smaakhoedje: een kleine hoeveelheid zorgvuldig gebakken ui.

Schil een ui, snij die ui in ringen en die ringen nog wat kleiner. Een klont roomboter in een pannetje en de ui daar zachtjes in bakken. In beweging houden tot hij bijna gesmolten is in de boter en je er zowat doorheen kunt kijken.

Pompoenmoes (teveel vocht eraf gieten) en ui bij elkaar doen en door de groentemolen halen. Of lekker makkelijk in de keukenmachine. Zout en peper erbij. Voorzichtig weer opwarmen en een klodder slagroom erdoor. Dat is de veer op het hoedje.

    • Philip Mechanicus