Gratsjov en Perry: kloof 'iets gedicht'

WASHINGTON, 27 OKT. De ministers van defensie van de VS en Rusland hebben gisteren op de eerste dag van hun overleg over de toekomstige vredesmacht in Bosnië slechts geringe vooruitgang geboekt.

De Amerikaanse minister Perry zei tijdens een pauze in de onderhandelingen dat de ministers door “een aanzienlijke kloof” werden gescheiden toen ze gisteren aan hun overleg begonnen en dat die kloof “iets” was gedicht. De sfeer van het gesprek was zakelijk, aldus Perry.

De ministers hebben enkele weken geleden in Genève al onderhandeld over het belangrijkste geschilpunt, de vraag onder wat voor commando een Russische troepenmacht, deel uitmakend van een NAVO-troepenmacht in Bosnië, zal komen te staan. De Russen wensen hun troepen niet onder NAVO-bevel te plaatsen, de Amerikanen staan op een uniform en ongedeeld (NAVO-)commando.

Het gesprek in Genève bleef vruchteloos. De presidenten Clinton en Jeltsin bespraken het probleem vervolgens tijdens Jeltsins Amerikaanse reis van vorige week en kwamen er evenmin uit, waarna het weer naar de ministers Perry en Gratsjov werd terugverwezen.

Zowel Perry als Gratsjov liet zich gisteren optimistisch uit over de mogelijkheid van een akkoord. “Ik ben er zeker van dat we het uiteindelijk eens worden”, zo zei Gratsjov. Na de besprekingen van gisteren moest minister Perry echter toegeven dat er nog “een aanzienlijk verschil” zit tussen de standpunten van beide partijen. Het overleg wordt vandaag voortgezet als de ministers naar de staat Kansas gaan om daar gezamenlijke militaire manoeuvres te bekijken. Troepen uit beide landen spelen daar situaties na die zich kunnen voordoen bij vredesoperaties.

In Bosnië wordt vandaag uitgeprobeerd in welke mate de Bosnische Serviërs het beleg van Sarajevo hebben opgeheven. Dat gebeurt door vijf vrachtwagens met humanitaire goederen van Kiseljak naar Sarajevo te sturen, onder begeleiding van VN-blauwhelmen. Als de operatie slaagt, zullen vanaf zondag bussen met burgers - eveneens onder VN-begeleiding - naar en van Sarajevo gaan rijden. (Reuter, AP)