Extra veiligheidsmaatregelen na semtexbom

AMSTERDAM, 27 OKT. De politie in Amsterdam heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen ter bescherming van Turkse instanties in de hoofdstad. Deze maatregelen acht de politie nodig na de vondst van een semtexbom, dinsdag bij de Turkse Demir-Halk bank in de Raadhuisstraat. Tot nu toe zijn bij de politie nog geen tips binnengekomen. Niemand heeft zich verantwoordelijk gesteld voor plaatsing van de bom.

Een medewerker van de bank vond het explosief dinsdagmorgen rond kwart voor negen tussen het rolluik en de deur van de bank en waarschuwde de politie. Het explosief is vermoedelijk tussen maandagavond half twaalf en dinsdagochtend bij de bank neergelegd. Het Explosieven Opruimings Commando heeft de bom onschadelijk gemaakt.

De bom zat in een witte plastic zak en was verpakt in een crèmekleurig doosje van tien bij twintig centimeter en vijf centimeter dikte. De politie maakte 'in het belang van het onderzoek' pas gisteren bekend dat het pakketje het explosief semtex bevatte. Volgens de politie ging het om enkele honderden grammen springstof, die bij ontploffing veel schade zou hebben aangericht. Het kneedbare explosieve semtex is in trek bij terroristen, omdat het reukloos is en daardoor niet kan worden opgespoord door snuffelhonden. Ook voor detectoren op luchthavens is het moeilijk te traceren.

Een woordvoerder van de politie zegt niet te weten uit welke hoek het explosief afkomstig zou kunnen zijn. Ook de directeur van de bank tast in het duister over de herkomst van de bom.