Ex-president Zuid-Korea erkent geheime miljoenen

SEOUL, 27 OKT. De Zuidkoreaanse ex-president Roh Tae Woo heeft vandaag in tranen de natie zijn excuses aangeboden omdat hij tijdens zijn presidentschap een geheim miljoenenfonds heeft bijeengebracht om voor politieke doeleinden te gebruiken. In een toespraak voor de televisie erkende hij in zijn ambtstijd 654 miljoen dollar te hebben verzameld, waarvan bij zijn vertrek als president in februari 1993 nog 222 miljoen dollar over was. Inmiddels was dat bedrag verder verminderd tot “slechts 180 miljoen”. “Ik voel een vermorzelende vernedering zoals ik hier sta”, verzekerde Roh. “Ik voel me eindeloos beschaamd als ex-president.” Aan de andere kant sprak hij van een “bejaarde praktijk in de Koreaanse politiek”.

Volgens Roh was het geld afkomstig van zakenlieden en diende het om de activiteit van politieke partijen te financieren. Oppositieleider Kim Dae Jung erkende vanochtend, kort voor Rohs optreden, zelf 2,5 miljoen te hebben gekregen voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 1992, die werden gewonnen door de huidige president, Kim Young Sam.

Oppositiepartijen lieten onmiddellijk weten dat excuses onvoldoende waren. President Kim liet vanuit Honolulu, op doorreis naar de Verenigde Staten, doorschemeren dat zijn regering inderdaad Roh zal aanpakken. “De handelwijze van de regering zal haar moraliteit bewijzen.”

Kim heeft zich sinds hij aan de macht kwam ingespannen afstand te nemen van de praktijken van de vroegere, door het leger gesteunde regeringen. Zo heeft hij geweigerd politieke fondsen van bedrijven aan te nemen. Naar verwachting zal hij deze politiek herbevestigen voor de parlementsverkiezingen van april, om de populariteit van zijn regering op te vijzelen. De oppositie heeft Kim ervan beschuldigd Roh te steunen, en zelf ook geld te hebben gekregen van Roh voor zijn verkiezingscampagne van 1992. De mededeling van vandaag van Kim Dae Jung plaatst de oppositie nu echter voor een dilemma. (Reuter, AP)