Dini overleeft motie, positie Berlusconi zwak

ROME, 27 OKT. De Italiaanse premier, Lamberto Dini, heeft gisteren een motie van wantrouwen overleefd nadat hij had beloofd direct na goedkeuring van de begroting af te treden en in elk geval voor het einde van het jaar.

De motie, namens het centrum-rechtse blok ingediend door oud-premier Silvio Berlusconi, werd verworpen met 310 tegen 291 stemmen, met één onthouding. Voor Berlusconi is dit een gevoelige nederlaag die nieuwe vraagtekens zet bij zijn politieke leiderschap.

Dini is gered door de communistische partij. Deze wilde aanvankelijk met Berlusconi meestemmen. Na Dini's belofte om af te treden als de begroting is goedgekeurd, omdat dan de doelstellingen bereikt zijn die zijn zakenkabinet zich heeft gesteld, besloten de 24 kamerleden van Communistische Heroprichting niet deel te nemen aan de stemming.

De lire en de Milanese beurs hebben gisteren gereageerd met een duidelijke opleving. Vanmorgen bleef de koers van de lire betrekkelijk stabiel. Aanvaarding van de begroting is nog steeds onzeker. In het debat over de motie zei Fausto Bertinotti, secretaris van de communistische partij, dat hij ondanks zijn steun nu voor Dini, zich zal blijven verzetten tegen de bezuinigingsmaatregelen in de begroting.

Berlusconi probeerde het beste te maken van zijn nederlaag door te constateren dat de kaarten nu duidelijk liggen. “Dit is geen zakenkabinet meer, maar een links kabinet”, zei hij. Berlusconi en zijn bondgenoot Gianfranco Fini, leider van de Nationale Alliantie, erfgenaam van de neo-fascisten, hebben felle oppositie tegen de begroting aangekondigd.

Dini heeft zijn prestige bij links vergroot met een indrukwekkende toespraak van een uur. Het applaus van links voor de premier leidde tot nieuwe speculaties dat Dini de econoom Romano Prodi zou kunnen vervangen als de lijsttrekker van centrum-links in een verkiezingscampagne.

In zijn rede verwierp Dini de motie van wantrouwen tegen hem als “zinloos en schadelijk”. Zinloos was de motie vooral omdat hij toch binnen een paar weken zou aftreden - iets wat hij overigens nooit eerder met zo'n expliciete datum had gezegd. De motie was volgens Dini gevaarlijk omdat een politieke crisis de goedkeuring van de begroting in gevaar zou hebben gebracht.