De politieschool in Lochem gaat dicht

LOCHEM, 27 OKT. Ze zitten er verslagen bij. De kok, een paar politie-officieren en de receptioniste. “We hebben onze ziel en zaligheid in deze school gestoken”, zegt de inspecteur die al twintig jaar voor de klas staat in de politieschool De Clouse in Lochem. Maar hij weet dat dat geen argument is. De politieschool gaat dicht.

Gisteravond besloot de bestuursraad van de veertien Nederlandse politiescholen, het LSOP, dat het opleidingscentrum in het Gelderse Lochem dicht gaat. Ook de politieschool in Harlingen verdwijnt. De bestuursraad wil de twee opleidingen fuseren en onderbrengen in een nog te bouwen 'multifunctioneel centrum'.

Maar de personeelsleden zijn niet overtuigd van de noodzaak de politieschool te sluiten. In een laatste poging De Clouse open te houden, bezette het personeel dinsdagmiddag het schoolgebouw. De 175 studenten werden met een extra studieopdracht naar huis gestuurd. Bij de ingang van het landgoed en tegen de gevel van het kasteeltje De Clouse spande het personeel een spandoek. De bezetting was een feit.

“Het was wel een vreemd gevoel nu eens aan de andere kant van de barricade te staan. Protesteren past niet bij ons. Zeker niet hier in de regio. In de Achterhoek wordt vrijwel nooit gestaakt”, zegt docent W. Pothof. Toch was het personeel volgens de docent unaniem van mening dat er actie moest komen. “Het water stond ons aan de lippen.”

De teleurstelling is groot dat de actie de bestuursraad niet op andere gedachten heeft gebracht. Gistermiddag hadden de 75 medewerkers van De Clouse nog vertrouwen in een goede afloop. Vanuit het hele land kwamen adhesiebetuigingen binnen en ook de vaste Kamercommissie voor politiezaken had beloofd naar de zaak te kijken. Maar de jobstijding die bestuurder A. van Es precies om zes uur aan het personeel bracht, maakte aan alle hoop een einde.

De bestuursraad vindt dat de twee politiescholen dicht moeten omdat er in de toekomst voor de twee centra minder studenten worden verwacht en ze niet voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen. De gefuseerde politieschool moet alle nieuwe agenten in het noorden en oosten van het land gaan opleiden. De nieuwe lokatie moet daarom goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zwolle hebben al laten weten de school graag onderdak te bieden.

“We zijn totaal niet serieus genomen”, zegt W. Rensen van de dienstcommissie, de ondernemingsraad van de politieschool. Het personeel is vooral boos omdat de bestuursraad geen tekst en uitleg bij haar beslissing zou willen geven. Na de bekendmaking gisteravond werd de bezetting opgeheven. “Hoe kwaad we ook zijn, de actie mag niet ten koste gaan van de leerlingen”, zegt Pothof.