Dasa: 350 miljoen mark winst in 1998

MUNCHEN, 27 OKT. Fokkers moederbedrijf Dasa, dat van plan is in drie jaar tijd ruim 8000 banen te schrappen, wil met deze sanering uitkomen op een bescheiden winst van omstreeks 350 miljoen mark in 1998. Topman Manfred Bischoff wilde maandag, toen hij de reorganisatieplannen bekendmaakte, nog niet vooruitlopen op de op den duur te verwachten winst. Zijn openhartigheid gisteren had te maken met uitlatingen van parlementariërs van de oppositiepartij SPD. Deze zeiden dat er lang niet zoveel banen hoeven te verdwijnen om weer winst te maken. Zij meenden dat met de beoogde vermindering van het aantal arbeidsplaatsen een nettoresultaat van 1,2 miljard mark ofwel een rendement van 12 procent mogelijk is. Volgens Bischoff betekenen de 350 miljoen een rendement van 4,3 procent, wat nog lang niet tegemoet komt aan de Dasa-doelstelling en aan wat in de branche gebruikelijk is. De vliegtuigbouwer, voluit Daimler-Benz Aerospace, wil ook bij een dollarkoers van 1,35 mark weer concurrerend worden. In 1997 en op zijn laatst 1998 wil het concern, dat dit jaar op een verlies van meer dan een miljard mark afstevent, daardoor weer zwarte cijfers schrijven. De vakbonden willen onderhandelen over de reorganisatie, ook al is de kans klein dat de Dasa-leiding haar plannen zal wijzigen. De bonden willen vandaag beginnen met acties, zoals protestmarsen, menselijke ketens en werkonderbrekingen. (DPA)