Compromis van EU over visvangst

LUXEMBURG, 27 OKT. De ministers van visserij van de Europese Unie hebben gisteren unaniem besloten tot een pakket maatregelen om de visvangst in de territoriale wateren van Europa beter te beheersen. De overeenkomst was de laatste voorwaarde voor een verbeterde toegang van Spanje en Portugal tot de kustwateren van Groot Brittannië en Ierland. De maatregelen vervangen een voorstel van Europees commissaris Bonino dat door de lidstaten werd afgewezen als “bureaucratisch en kostbaar”. Volgens Bonino is de handhaving van de nieuwe controles, die een betere rapportage door de vissers behelzen en minder stringent zijn dan oorspronkelijk voorgesteld, afhankelijk van de welwillendheid van de lidstaten. Zij voorziet daarbij volgend jaar nieuwe problemen. Britse en Ierse vissers hadden eerder geklaagd dat de Spanjaarden hun wateren leegvissen. (Reuter)