Bouw voetbalstadion bij Parijs ter discussie

BRUSSEL, 27 OKT. De Europese Commissie heeft Frankrijk om opheldering gevraagd over de bouw van een nieuw voetbalstadion in Parijs. De Commissie begint haar onderzoek na klachten over de wijze van aanbesteding van het sportcomplex, dat eind 1997 klaar moet zijn voor het wereldkampioenschap in 1998.

Het stadion, dat plaats moet bieden aan 80.000 toeschouwers, wordt gebouwd in de Parijse voorstad Saint-Denis. Aannemer is een consortium onder de naam Grand Stade, waarin onder andere het grootste bouwconcern in Europa, Bouygues, participeert. Concurrenten die het project zijn misgelopen, hebben in Brussel geklaagd dat Grand Stade een voorkeursbehandeling heeft gekregen bij de aanbestedingsprocedure.

In een gisteren uitgegeven verklaring zegt de Europese Commissie dat ze verschillende malen contact heeft opgenomen met de Franse autoriteiten, maar dat er tot dusver geen bevredigende antwoorden zijn gegeven op de gestelde vragen. Daarom heeft de Commissie de regering in Parijs nu formeel gevraagd om opening van zaken te geven. Als er binnen twee maanden geen afdoende reactie komt, zal de Commissie juridische maatregelen voorbereiden.

De Commissie wil niet zeggen wie bij haar heeft geklaagd. Wel stelde ze dat het onderzoek zich richt op tussentijdse wijzingen die zouden zijn aangebracht in de bouwopdracht. Het nieuwe stadion kost 2,7 miljard franc (ongeveer 850 miljoen gulden). Daarvan financiert het consortium Grand Stade, dat het stadion ook zal gaan exploiteren, 57 procent en de Franse staat 43 procent. Het Franse ministerie van sport reageerde gisteren weinig geschokt op de mededeling van de Commissie. In Frankrijk zelf zijn over affaire al vijf rechtszaken gevoerd. Elke keer werd de staat in het gelijk gesteld, aldus een verklaring.