Amsterdam krijgt in '97 luchtmanifestatie

AMSTERDAM, 27 OKT. Amsterdam krijgt in 1997 een grote, internationale 'luchtmanifestatie'. Als Flying Amsterdam (zoals de werktitel luidt) een succes blijkt, zal het, net als de zeilmanifestatie Sail, elke vijf jaar worden georganiseerd.

Wethouder E. Peer (economische zaken) heeft enthousiast gereageerd op dit plan van de stichting Cadre. Als het college van B en W akkoord gaat, wordt de manifestatie “op de kalender van de internationaal publiekstrekkende evenementen” gezet, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Het plan is ontwikkeld na het succesvolle Van-Goghjaar (1990). De toenmalige wethouder economische zaken vroeg Van Gogh-organisator F. Becht, directeur van Cadre, na te denken over een nieuw grootschalig evenement. Becht kwam met dit plan, dat hij 'Amsterdam ziet ze vliegen' wilde noemen. Wil hij een basissubsidie van de gemeente krijgen, dan zal hij in elk geval een internationaal-klinkende titel moeten bedenken, aldus economische zaken.

Voor de hoofdstad is het zaak, elk jaar een evenement te organiseren om toeristen en internationale aandacht te trekken, aldus een woordvoerder van de VVV Amsterdam. Liefst met één belangrijk thema, zoals het Van-Goghjaar en zoals Sail, waarbij de toeristische industrie aansloot onder het motto: Amsterdam, stad aan het water. “Ik word nu al opgebeld door reisleiders die vragen wat ons thema voor 1997 is”, aldus de woordvoerder van de VVV.

Becht wilde zijn manifestatie liefst in 1998 organiseren, maar dan heeft Amsterdam al een internationaal thema, omdat de Gay Games dat jaar worden georganiseerd. Flying Amsterdam zal naar Bechts schatting zo'n drie, vier miljoen gulden moeten kosten, grotendeels opgebracht door sponsors voor elk een half miljoen.

Hij zegt met nadruk dat het niet gaat om een vliegshow, zoals Sail voor de zeilvaart is, maar om een luchtmanifestatie. Er moet niet alleen worden gevlogen in de ruimste zin van het woord (met balonnen, zeppelins, parachutes en vliegtuigen), hij wil ook samenwerken met musea om de lucht in de beeldende kunst te belichten. “Sail is meer sport”, aldus Becht. “Dit is meer een cultuurhistorische artistieke show.” Hij verwacht dat voor de vliegshow zal moeten worden uitgeweken naar vliegveld Lelystad.