Adidas tuigt zich op voor beursgang

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas lijkt in een uitstekende positie om van de komende gang naar de effectenbeurs een succes te maken. De netto winst steeg over de eerste negen maanden van dit jaar met 78 procent tot 251 miljoen mark (280 miljoen gulden). De omzet groeide met 12,1 procent tot 2,84 miljard mark (3,2 miljard gulden). Adidas heeft roerige jaren achter de rug met slechte resultaten. Het kwam in 1989 in handen van de omstreden zakenman Bernard Tapie, ooit Frans minister en inmiddels veroordeeld wegens fraude bij de voetbalclub Olympique Marseille onder zijn voorzitterschap. Tapie is als medeplichtige aangeklaagd in een voetbal-omkopingsschandaal. In 1993 kwam een andere Fransman aan het roer. Robert Louis-Dreyfus, die samen met enkele partners de meerderheid van de aandelen verkreeg. De resultaten van Adidas zijn sindsdien sterk verbeterd, vooral doordat de produktie vrijwel volledig werd overgebracht naar het buitenland. Donderdag begon de inschrijving voor beleggers op 50,1 procent van het aandelenkapitaal van Adidas. Bij grote vraag kan een extra pakket aandelen op de markt komen. De inschrijvingstermijn sluit op 10 november. Op 13 november maakt het bedrijf de prijs bekend die naar verwachting zal liggen tussen 59 en 68 mark per aandeel van nominaal vijf mark. Op 17 november krijgen de aandelen notering op beurs van Frankfurt. Adidas wil mettertijd ook notering aan de beurzen van Londen en Parijs. Adidas is de grootste fabrikant van sportschoenen in Europa en de op twee na grootste ter wereld. De historie van het bedrijf gaat terug tot 1920, toen Adi Dassler speciale schoenen voor atleten ging maken. Schoenen vertegenwoordigen op het ogenblik 56 procent van de jaaromzet van omstreeks 3,5 miljard mark. Sportkleding draagt 39 procent bij. De rest komt van sporttassen, ballen en andere accessoires.