Zeker 36 dorpelingen gedood; Tamil Tijgers richten opnieuw bloedbad aan

NEW DELHI, 26 OKT. De Tamil Tijgers hebben vanmorgen opnieuw enkele dorpen in het noordoosten van Sri Lanka aangevallen en tientallen Sinhalese inwoners op bloedige wijze gedood.

Volgens een militaire woordvoerder in Colombo bedroeg het dodental ten minste 36, maar zou dit nog aanzienlijk hoger kunnen uitvallen. De Tijgers vielen de dorpen Thamannagama en Kebithigollewa bij het aanbreken van de dag binnen, toen de meeste dorpelingen nog sliepen. Ze lichtten de mensen van hun bed en schoten ze dood of brachten ze met machetes en messen om het leven. Het is al de vijfde aanval op burgers in dorpen sinds afgelopen zaterdag. In totaal zijn daarbij al ruim 120 doden gevallen.

Waarnemers in Colombo menen dat de Tijgers op deze manier de Sri-Lankese strijdkrachten onder druk willen zetten om hun vorige week geopende offensief op het schiereiland Jaffna in het uiterste noorden van het land af te breken en een deel van hun troepen naar het noordoosten te dirigeren. Ook zouden ze op deze manier een etnische schoonmaak in het noordoosten willen uitvoeren, waarbij Sinhalezen en Tamils in afzonderlijke gebieden komen te wonen.

Bij het regeringsoffensief zijn aan Tijgers-zijde volgens gegevens van de regering tot dusverre 425 man gesneuveld. Hoge militairen verklaarden vanmorgen dat de regering er niet over peinst haar troepen van Jaffna terug te trekken. Ze achten het nog steeds mogelijk dat ze er binnenkort in zullen slagen ook de stad Jaffna in te nemen, die al enkele jaren de hoofdplaats van de Tijgers is. “De Tijgers zijn aan de verliezende hand. Ze zijn nu als wilde dieren”, aldus een militair tegenover het persbureau Reuter.

Om een voorbeeld te stellen hebben de Tijgers naar verluidt eergisteren 29 mensen geëxecuteerd die informatie zouden hebben verstrekt aan de regering. Tamil-bronnen meldden dat de 29 eerst door de straten van Jaffna moesten paraderen alvorens te worden doodgeschoten. Ze zouden zijn opgepakt na een speurtocht naar 'verraders' die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor een bloedige nederlaag van de Tijgers in juli, waarbij 300 van hun strijders de dood vonden.

De afgelopen weken is de oorlog in Sri Lanka weer in volle hevigheid opgelaaid nadat toenaderingspogingen van de regering jegens de Tijgers eerder dit jaar vruchteloos waren gebleven. In totaal zijn er bij de strijd tussen de overwegend Sinhalese strijdkrachten en de Tamil Tijgers sinds 1983 al ten minste 37.000 doden gevallen.