Voorkeur; Theater

BELLA FIGURA Opnieuw verraste Jirí Kylián bij NDT 1 met een opmerkelijk ballet, waarin droom en realiteit versmelten tot een gebeurtenis uit een andere dimensie. 'Bella Figura' is in opdracht van NRC Handelsblad gemaakt, maar is niet zozeer een kadootje ván alswel vóór het dagblad en zijn lezers. 27 en 28 okt Den Haag AT&T Danstheater, 1 nov Maastricht Theater a.h. Vrijthof.

KIEK UUT Kleine autobiografie van cabaretière Kiki Heessels, geestig en geraffineerd. 28 okt Leiden Kapelzaal.

JONGENS WAREN WE Gebroeders Flint en Het Volk in een klein juweel van een voorstelling, naar Nescio, vervuld van heimwee naar de voorbije tijd van de wereldbestormende jeugd. 27 okt Enschede Twentse Schouwburg, 28 okt Wormer Dorpstheater, 31 okt en 1 nov Haarlem Toneelschuur, 2 nov Goes 't Beest.

ASHTON Het Nationale Ballet presenteert romantisch repertoire van Sir Frederick Ashton op muziek van Stravinsky, Franck en Mendelssohn. Het lyrische karakter van 'Scenes de Ballet' en 'Symphonic Variations', maar ook het lichtvoetige sprookje 'Midzomernachtsdroom' vereisen zuivere lijnen en rap voetenwerk van de dansers. 27, 31 okt en 29 okt matinee Amsterdam Het Muziektheater.

HET PAD VAN FORTUIN Stekelig cabaret door Vincent Bijlo. 28 okt Zaandam De Burcht.

THE CONCERT THEY NEVER GAVE Aanstekelijke lopende-band-muziek door Elvis Presley, Buddy Holly en Roy Orbison - althans, wat daar op lijkt. 27 okt Doetinchem Amphion, 28 okt Zoetermeer Stadstheater, 29 okt Den Haag Nederlands Congresgebouw, 1 nov Leiden Schouwburg, 2 nov Rijswijk Schouwburg.

INTRODANS Het Arnhemse gezelschap Introdans combineert energie, emotie en theatraliteit in een programma met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers. De voorstelling is een gelukkige combinatie van krachtige bewegingen, opzwepende muziek en smaakvolle toneelbeelden. 31 okt Nijmegen Stadsschouwburg.

YOU'RE THE TOP Willem Nijholt als spil in een fijnzinnig geënsceneerde voorstelling over leven en liedjes van Cole Porter. 27 okt Kerkrade Wijngrachttheater, 28 okt Zwolle Buitensociëteit, 29 okt Laren Singer, 1 nov Drachten De Lawei, 2 nov Zutphen Hanzehof.

EN VERDER: Hiep hiep rahoe van Urbanus. 2 nov Goes Prins van Oranje; Laat maar laaien door Kees Torn. 2 nov Veghel De Blauwe Kei; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 31 okt Arnhem Stadsschouwburg, 1, 2 nov Dordrecht Kunstmin.