Voorkeur; Muziek

DICK RAAIJMAKERS De tweede editie van het Haagse Festival in de Branding, dat dit jaar speciaal aandacht besteedt aan de componist Dick Raaijmakers, wordt besloten met twee evenementen. 26 okt. 20u30 in het Korzo Theater El Vidriero, een suite uit 'De val van Mussolini', een muziektheaterwerk dat tijdens het Holland Festival dit jaar met veel succes werd uitgevoerd in de Amsterdamse Westergasfabriek. Op 27 en 28 okt. 20u13 in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag 'Scheuer im Haag', een 'recompositie' van een manuscript (1789) van de Duitse musicus en amateur-kleurentheoreticus Anton Scheuer, dat Raaijmakers bij een antiquair vond en dat ook een klaagschift bevat aan de Prinses van Oranje-Nassau, wegens negen maanden eenzame opsluiting van deze Oranjeklant omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een grensconflict tussen Nassau en Trier. De voorstelling verplaatst Scheuer naar onze tijd en presenteert hem als een dubbelspion.

PIERRE BOULEZ De dirigent Pierre Boulez, deze maand in Amsterdam voor de door het Concertgebouworkest begeleide serie voorstellingen van Schönbergs 'Moses und Aron', dirigeert het Concertgebouworkest vrijdagavond 27 okt. 20u15 een (al uitverkocht) concert, waaraan de sopraan Jessye Norman meewerkt en is zaterdagochtend 10u aanwezig in het Amsterdamse Hiltonhotel bij een forumsessie over zijn werk, georganiseerd door het muziekblad Luister. Maarten Brandt, auteur van 'Wegen naar Boulez, de meester in dialoog met de traditie', leidt de bijeenkomst, waarop ook het publiek met de componist en dirigent kan discussiëren. Aanmeldingen: 020-5182834.

SHURA CHERKASSKY De pianist Shura Cherkassky geeft twee recitals in ons land. Op 28 okt 20u15 speelt hij in de Rotterdamse Doelen de Fantasie en fuga in g kl van J.S. Bach/Liszt, de Sonate in A gr op 101, de Sonate nr 2 in bes kl 'Marche funèbre' op 35 van Chopin, Thema en variaties in F gr op 19 nr 6 van Tsjaikovsky en de Parafrase op Faust van Gounod door Liszt. In het Amsterdamse Concertgebouw speelt Cherkassky op 29 okt 20u15 in de serie Meesterpianisten een deels ander programma: geen Beethoven, wel Estampes van Debussy en Drei Fantasiestücke op 111 van Schumann.

BIK BENT BRAAM Dit sterk bezette 13-mans orkest o.l.v. de Nijmeegse pianist/componist/arrangeur Michiel Braam gaat zich zonder zich aan het Groene Boekje te storen met 'onbekommerde eklektiek' wijden aan 'Het XYZ der Bik Bent Braam', dat wil zeggen 26 stukjes van eigen hand, van 'Aardedonker' tot 'Zwoerdspek'. 27 okt BIMhuis Amsterdam, 28 okt Popular Rotterdam, 31 okt A. Philipszaal Den Haag, 1 nov O'42 Nijmegen, 2 nov Vredenburg Utrecht, 9 nov Mahogany Edam.

OPISTHODROMIKí KOMPANíA 'Rebétika: de Piraes-stijl' meldt de folder en dat riekt naar retro. Maar dan wel naar een stijl die bijna niemand kent: de volkse rebétika uit de jaren 1920-1937. 28 okt RASA Utrecht, 29 okt Paradiso Amsterdam.

BLACK GRAPE De nieuwe groep van Happy Mondays-zanger Shaun Ryder stal ieders hart door het recente Lowlands-optreden te beginnen met een bandopname van onze George Baker Selection. Hedonistische dansmuziek voor de prozac-generatie. 26 okt Paradiso, Amsterdam, 27 okt Nighttown, Rotterdam, 28 okt Vooruit, Gent.

ELECTRAFIXION Oude nummers van Echo & The Bunnymen spelen ze niet meer, maar zanger Ian McCulloch en gitarist Will Sargeant vatten de draad op van de gotische Britpop uit de tijd dat U2 en Simple Minds nog in bezemhokken speelden. 27 okt Arena, Amsterdam.

MAX Vroeger zat er een melkfabriek. De nieuwe zaal van de Amsterdamse Melkweg is genoemd naar een limonademerk en biedt ruimte aan duizend man. Openingsconcerten van Claw Boys Claw (28 okt) en Bettie Serveert (29 okt) Max, Amsterdam.

LOVEBALL De jaarlijkse aids-benefiet met zingende pornosterren, toonaangevende house-pioniers, kale mannen in superstrakke leggings, vuurspuwende modekoninginnen en snoeiharde dansmuziek met psychedelische ondertonen. 30 en 31 okt Roxy, Amsterdam.