Voorkeur; Films

ACHILLES EN HET ZEBRAPAD & COMA 'Double bill' van twee oorspronkelijk voor de televisie (in de VPRO-serie 'Lolamoviola') gemaakte middellange speelfilms van Paula van der Oest. In 'Achilles en het zebrapad' doet een Amsterdamse brommerkoerier mee aan een wedstrijd om 'het ongelukkigste bewustzijn'. 'Coma' is een knap geschreven drama over een zelfmoordenaar met geheugenverlies. Amsterdam, Rialto.

A BRONX TALE Innemend regiedebuut van Robert De Niro naar de autobiografische jeugdherinneringen van Chazz Palminteri, die tevens de rol van de door een negenjarig jongetje van een veroordeling geredde gangster vertolkt. Tegenover hem staat De Niro als hardwerkende vader van het nieuwe Mafia-protégé'tje, dat zich laat charmeren door het charisma van de geslaagde boef. Een genuanceerd portret van een opvoeding in een gezellige en tegelijk gevaarlijke buurt, waar het slechte voorbeeld ook zijn goede kanten heeft. Eindhoven, Euro 4; Maastricht, Lumière.

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion; Arnhem, Filmhuis.

CITIZEN KANE Evergreen uit 1941, het filmdebuut van Orson Welles, over leven en dood van een krantenmagnaat. Rotterdam, 't Venster 2; Den Haag, Haags Filmhuis.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Rotterdam, 't Venster; Utrecht, Springhaver.

LUDWIG 1881 Delicate debuutfilm van de Zwitserse broers Dubini over de excentrieke Beierse koning Ludwig. Alleen al gewaagd, omdat niet alleen het onderwerp hetzelfde is als Visconti's portret, maar ook de vertolker, Helmut Berger. De regisseurs zijn erin geslaagd een geheel eigen visie te ontwikkelen op een historisch warereis van de vorst langs het Vierwoudstedenmeer, met de acteur Joseph Kainz die Schillers Wilhelm Tell moet reciteren. Over de onverenigbaarheid van ideaal en realiteit, met een onverzettelijk eenzame Berger. Deventer, Filmhuis De Keizer.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, Kriterion en The Movies ; Nijmegen, Scala; Utrecht, Springhaver 2; Castricum, Corso.

PROCEDURE 769 Strakke, min of meer objectieve documentaire van Nederlandse debutant Jaap van Hoewijk laat elf getuigen van de executie van een Californische moordenaar in de San Quentin-gevangenis aan het woord. Hun gevarieerde betrokkenheid bij de veroordeelde en zijn slachtoffers veroorzaakt een niet-psychologisch gedefinieerd panorama van meningen en gevoelens over de doodstraf, dat grote indruk maakt. Utrecht, 't Hoogt.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Alfa en Kriterion; Nijmegen, Cinemariënburg; Rotterdam, Lantaren/Venster; Utrecht, Studio; Leiden, Kijkhuis.

WALLACE & GROMIT/ DE AARDMAN COLLECTIE 'Hilarisch' is te zacht uitgedrukt voor de avonturen die de perfect uitgevoerde klei-animatiepoppen van Oscar-winnaar Nick Park meemaken. In de selectie van het uit Bristol komende produktiebedrijf behoren het uitvindersduo Wallace & Gromit en de geïnterviewde dieren in de Londense Zoo tot de hoogtepunten. Amsterdam, Desmet.

EN VERDER Batman Forever, in 18 theaters; Bullets over Broadway, Gouda, Filmhuis (za zo ma di); Die Hard with a Vengeance, Amsterdam, City 3 (nacht); Heavenly Creatures, IJmuiden, Witte Theater; Zwolle, Fraterhuis; Deventer, Filmhuis De Keizer; Top Hat, Nijmegen, Cinemariënburg.