VN vrezen voor leven moslims Banja Luka

ZAGREB, 26 OKT. De VN maken zich “zeer ernstige zorgen” over het lot van meer dan tweeduizend moslim-mannen uit Noord-Bosnië, die al geruime tijd worden vermist. Volgens een Amerikaanse onderminister zit een aantal moslim-mannen vast in gevangenkampen die de Bosnische Serviërs zouden hebben heropend.

De mannen zijn door de Bosnische Serviërs achtergehouden toen zij de afgelopen weken vele duizenden moslims uit hun woningen in Banja Luka, Prijedor en Sanski Most verdreven. Zesduizend vrouwen, kinderen en bejaarden werden, doorgaans na te zijn mishandeld en van hun bezittingen te zijn beroofd, over de bestandsgrenzen gedreven. Het ging daarbij om de verdrijving van de laatste niet-Serviërs in een gebied waar de afgelopen jaren al vele duizenden moslims en Kroaten zijn verdreven.

De naar schatting tweeduizend tot drieduizend moslim-mannen werden achtergehouden. Over hun lot is niets met zekerheid bekend. Omdat de 'etnische zuivering' werd uitgevoerd door de milities van de beruchte Zeljko Raznjatovic alias Arkan, die zich in Bosnië eerder aan moord op grote schaal en ernstige wreedheden schuldig heeft gemaakt, wordt het ergste gevreesd.

Een hoge Amerikaanse diplomaat, John Shattuck, zei gisteren in Zagreb dat de Bosnische Serviërs in Noord-Bosnië detentiekampen hebben heropend, waaronder het beruchte kamp van Keraterm. Shattuck zei na gesprekken met ooggetuigen in Zenica overtuigd te zijn dat in de kampen mensen worden vermoord en mishandeld. Hij eiste van de Bosnische Serviërs toegang tot de kampen.

De Bosnische Serviërs hebben in 1992 hun gevangenkampen voor niet-Serviërs in het noorden van Bosnië gesloten onder internationale druk, toen bleek dat in de kampen mensen werden gemarteld, vermoord en uitgehongerd. (Reuter, AFP)