Twee Koerdische parlementariërs vrij

ANKARA, 26 OKT. Het Hof van beroep in de Turkse hoofdstad Ankara heeft vanmorgen de vrijlating gelast van twee van de zes Koerdische ex-parlementariërs die in december van het vorig jaar door het staatsveiligheidshof tot gevangenisstraffen van 7,5 en 15 jaar waren veroordeeld wegens banden met de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK).

De straffen van 15 jaar gevangenis van de vier anderen werden ongewijzigd gelaten. Zij kunnen alleen nog in beroep bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Hun advocaten hebben inmiddels bevestigd dat ze dat zo snel mogelijk zullen doen.

De zitting van het Hof, die werd bijgewoond door talrijke buitenlandse journalisten en Westerse diplomaten, duurde vanmorgen nog geen half uur. Op grond van de uitspraak blijven Hatip Dicle, Leyla Zana, Selim Sadak en Orhan Dogan gevangen. Hun straffen blijven gebaseerd op de artikelen 168 en 169 van het Turkse wetboek van strafrecht, die hoge vrijheidstraffen opleggen voor banden, in dit geval lidmaatschap, met een gewapende organisatie. Dat ligt anders voor Ahmet Türk en Sedat Yurtdas, die respectievelijk tot 15 jaar en 7,5 jaar gevangenisstraf waren veroordeeld. Het Hof meent dat zij opnieuw moeten worden berecht, maar nu op basis van artikel 8 van de antiterreurwet, die straffen van 2 tot 5 jaar stelt op separatistische propaganda. Beide mannen zitten net als de vier anderen al vanaf vorig jaar maart, na het opheffen van hun parlementaraire onschendbaarheid, in de gesloten gevangenis van Ankara. Omdat ze al zo'n lange tijd gevangen hebben gezeten, worden ze vandaag vrijgelaten.

Het Hof deed eveneens een uitspraak in de zaak van de twee resterende Koerdische ex-parlementariërs, Mahmut Alinak en Sirri Sakik, die in december door het staatsveiligheidshof tot gevangenisstraffen van 3,5 jaar werden veroordeeld voor het verspreiden van separatistische propaganda. Zij zijn sinds die tijd op vrije voeten. Hun vrijheidstraffen werden ongewijzigd gelaten, alleen werden hun hogere geldboetes opgelegd.