Tegenvallend Philips drukt beursstemming

AMSTERDAM, 26 OKT. Tegenvallende cijfers van Philips over het derde kwartaal en een dalende dollar drukten vanmorgen de stemming op het Damrak. De AEX-index noteerde rond het middaguur 451,68 punten, een verlies van 3,55 punten.

AMSTERDAM Philips voldeed vanmorgen niet aan de verwachtingen. Beleggers rekenden op een winst van 550 miljoen over het derde kwartaal, het bleek 539 miljoen. Beleggers straften het elektronica-concern af met een koersverlies rond het middaguur van 4,10 gulden op 64,20 gulden. Heineken noteerde een plus van 1,20 gulden op 272,40. Unilever zag de koers met zestig cent stijgen tot 204,10. Ahold viel enigszins uit de toon; een dubbeltje verlies tot 60,40.

De cyclische fondsen moesten inleveren. DSM verloor acht dubbeltjes op 125,20. Hoogovens dikte twee dubbeltjes aan tot 56 gulden.

Fokker profiteerde van hernieuwde contracten met toeleveranciers waarin afgesproken is dat de levering van vliegtuigonderdelen vanaf 1 januari 1996 in dollars wordt afgewikkeld. De noodlijdende vliegtuigfabrikant sprokkelde er twee dubbeltjes bij tot 7,70 gulden.

Gucci, de fabrikant van luxeaccessoires, steeg drie dubbeltjes tot 41,50 gulden. Het softwarehuis Baan gaf, als gevolg van de presentatie van minder goede cijfers over het derde kwartaal, 4 prijs prijs op 66 gulden.

Op de Europese valutamarkten is het herstel van de Amerikaanse dollar donderdagmorgen tot staan gekomen. Om 12.00 uur noteerde de munteenheid 1,5598 in vergelijking met een slotkoers van 1,5620 gisteren. De terugval was gisteravond al begonnen op de valutamarkt in New York.

De Canadese dollar trok voor de verandering ook de nodige aandacht van valutahandelaren. De munteenheid is onder druk geraakt doordat er komende maandag in de provincie Québec een stemming is over afscheiding van Canada. De koers daalde 1,1430 gulden tot 1,1395.

Ook de relatief zwakke Europese valuta's verloren terrein tegenover de gulden en de Duitse mark. De koers van het pond sterling ging omlaag van 2,4675 gulden tot 2,4600 en die van de Franse franc van 31,870 gulden per honderd tot 31,825.

De lire wist zich ondanks de politieke spanningen in Italië te handhaven. De koers ging zelfs licht omhoog van 0,9660 gulden per duizend tot 0,9715.

NEW YORK Nadat de Dow Jones maandag al bijna 40 punten verloor en dinsdag weer 28 punten klom, ging de index gisteren opnieuw onderuit. De graadmeter van de Newyorkse beurs eindigde op 4753,68, een verlies van 29,98 punten. Er werden 435 miljoen aandelen verhandeld.

Wall Street ging positief van start, gesteund door het herstel van de dollar, hogere obligaties en de gunstige ontwikkelingen op Europese beurzen. De technologiefondsen drukten echter de stemming. Bovendien gaven vooral de financiële waarden, met name banken, terrein prijs. Beleggers vrezen dat banken forse stroppen boven het hoofd hangen, doordat zij verwachten dat veel particulieren hun schulden niet kunnen afbetalen.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs sloot de Nikkei-index vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag lager. De index daalde met 244,13 punten ofwel 1,4 procent tot 17.726,68. Bezorgdheid over de stabiliteit van het Japanse bankwezen veroorzaakte verkopen van aandelen in die sector.