'Te veel spelers zijn bij Vitesse uit vorm en verschuilen zich.'; Positie Spelbos onder druk na forse nederlaag bij Sparta

ROTTERDAM, 26 OKT. Ronald Spelbos kan worden bijgeschreven op de lijst van oefenmeesters die rekening moeten houden met voortijdig vertrek. Na de nederlaag van Vitesse bij Sparta, die aan duidelijkheid niets te wensen overliet (3-0), is de voormalige speler van AZ en Ajax weer wat losser in het zadel gekomen bij de ambitieuze Arnhemse club. Vandaag zou er reeds een gesprek plaats hebben tussen Spelbos en voorzitter Karel Aalbers. Na de overwinning op Go Ahead, van afgelopen weekeinde sprak Aalbers nog zijn vertrouwen uit in de oefenmeester. Maar ook verklaarde hij eerder harde maatregelen niet te schuwen als dat noodzakelijk is.

Aalbers wilde gisteravond nog niet op de zaken vooruit lopen. Vitesse, dat afgelopen zomer goed inkocht, staat nu twaalfde op de ranglijst. Spelbos was ontgoocheld. “Een genante vertoning”, oordeelde hij. Over het teamverband: “Er liepen elf spelers. Te veel zijn uit vorm en verschuilen zich. Op zo'n moment moet je keihard werken, maar zelfs dat zag ik niet overal.” Voelt hij zich in de steek gelaten? “Als ze voor mij spelen, kunnen ze beter thuisblijven. Ik heb nooit voor een trainer gevoetbald. Wel voor vrouw, kinderen en premie.”

Vitesse irriteerde door de bal talloze malen terug te spelen op doelman Knoop. Met name Vermeulen onderscheidde zich negatief. De verdediger die op zijn positie bijna tot de Arnhemse inventaris behoort, kreeg bovendien de gele kaart en schoot een voorzet van Fortes van arren moede bijna in eigen doel.

Sparta verwierf de sympathie door keihard te werken en ondanks het op papier veel mindere materiaal eenvoudig beter te voetballen dan Vitesse, waar het wel lijkt of sommige spelers hun trainer boycotten. Het openingsdoelpunt van topschutter Dennis de Nooijer, uit een voorzet van de lichtvoetige Fortes, na ruim een uur was daarom volledig verdiend. Binnen tien minuten stond het 3-0, door Krijgsman en Fortes.

Het is schrikbarend te zien dat Vitesse, dat zo graag wil aanpikken bij de traditionele top-drie van Nederland, op een derde van de competitie nog altijd zo weinig verzorgd speelt. Dat het inpassen van een aantal nieuwelingen een tijdje zou duren is logisch, doch de tijd gaat langzamerhand dringen. Onder Neumann had Vitesse ook wel eens een mindere periode, maar het systeem was duidelijk, de patronen ook, het voetbal was verzorgd.

Dankzij Tijjani Babangida kregen de toeschouwers op sportpark Kaalheide in Kerkrade bij Roda JC-Willem II alsnog een beetje warmte. Na een uur dodelijk saai voetbal bracht de aan zijn bovenbeen geblesseerde Nigeriaan vuur in het spel van de Limburgers. Hij leidde Doomernik naar een doelpunt, maar kon niet voorkomen dat Van Gastel voor Willem II tegenscoorde. Daardoor eindigde ook het vijfde thuisduel van de Limburgers in een gelijkspel (1-1).

Heerenveen behaalde gisteravond de zesde overwinning van dit seizoen in de eredivisie. Het versloeg Go Ahead Eagles in het Abe Lenstra-stadion met 2-1 en steeg door de zege naar de derde plaats achter de grootmachten Ajax en PSV. Superinvaller Erik Tammer werd twee minuten voor het einde de matchwinner. De openingstreffer kwam zes minuten na de rust op naam van Decheiver. De aanvaller uit Deventer krulde de bal met een effectvolle lob over Swager in de rechter hoek, 0-1. Trainer Den Haan van Heerenveen bracht daarop Tammer en Wouden in het veld voor Echteld en Regtop. Het resulteerde in de gelijkmaker van Hansma, 1-1. Kansen op de zege kregen de Friezen in ruime mate, maar pas in de fase dat de 12.400 toeschouwers zich verzoenden met het vierde gelijke spel, sloeg Tammer toe. De invaller haalde van 25 meter diagonaal uit en liet doelman Bos kansloos, 2-1.

FC Twente draait dit seizoen slecht. Twee gelijke spelen mocht het publiek in Enschede dit seizoen aanschouwen. NEC kwam voor het derde, stelde zich verdedigend op, zocht nooit het doel van Boschker. Het kreeg wat het verdiende; een nederlaag: 2-0. Ellerman moest er echter aan te pas komen om Twente op het goede spoor te zetten. In de tweede helft liep de kleine spits, die de zieke Bruggink verving, na negen minuten vol met het hoofd tegen een strakke voorzet van Ter Avest, een van de betere Twentenaren. Bij de tweede treffer, negen minuten voor het einde, moest doelman Brookhuis van NEC te hulp schieten. Met een zee van ruimte voor zich, probeerde hij Ellerman uit te spelen. De gretige aanvaller liet zich niet foppen, pakte de doelman de bal af en bood Platvoet een niet te missen kans. De derde overwinning voor FC Twente was daarmee een feit, maar goed ging het nog steeds niet met de ploeg van Issy ten Donkelaar.

Bert Jacobs had de nederlaag bij Ajax het liefst schriftelijk afgedaan. “Als zelfs de grote ploegen uit Europa niets tegen die gasten kunnen beginnen, wat moeten wij dan”, vroeg de trainer van Volendam zich voor de wedstrijd af. De Amsterdamse overmacht in het schijnduel tussen de nummer 1 en nummer 18 van de eredivisie was inderdaad groot, maar de schade viel uiteindelijk voor Volendam in cijfers nog mee: 4-0. De rode kaarten voor Nijholt en Kromheer kwamen aanzienlijk harder aan in het Noordhollandse kamp. Doelman Zoetebier onderscheidde zich na de rust door zowel een strafschop van Kluivert als van Kanu te stoppen.

Ajax begon met Martijn Reuser in het basisteam. De jeugdige aanvaller verving Marc Overmars, die wegens een lichte spierblessure aan de kant bleef. Trainer Louis van Gaal wilde de verrassende topscorer van de eredivisie sparen in verband met het zware programma de komende tien dagen. Zaterdag komt Roda JC op bezoek, woensdag speelt Ajax in Zwitserland tegen Grasshoppers en vier dagen later is PSV aan de beurt, feitelijk de laatste rivaal van de Amsterdammers voor de landstitel. Na een uur bij een stand van 3-0 mochten ook Blind en Davids (voor Scholten en Wooter) vroegtijdig onder de douche. Litmanen (voor Kanu) was al bij de rust gewisseld.

Reuser kon tegen Volendam niet echt aantonen waarom hij zo dicht op het keurkorps van Ajax zit. Hij kwam nauwelijks in scoringspositie. Reuser was overigens niet de enige, die weinig doelgerichte acties liet zien. Davids, Kluivert en Finidi soleerden soms leuk, maar stelden doelman Zoetebier zelden op de proef. Het veelzijdige Ajax deed het daarom gisteravond vooral van afstand. Eerst knalde Frank de Boer raak uit een vrije bal, daarna demonstreerde ook zijn tweelingbroer Ronald zijn gave traptechniek. Zoetebier was zowel in de achttiende als in de 51ste minuut geslagen, 3-0. In al het tumult van overtredingen en rode kaarten aan Volendamzijde pikte invaller Wooter van dichtbij een doelpuntje mee, 4-0.