'Tapie heeft veel meer wedstrijden gekocht'

DOUAI, 26 OKT. Jean-Pierre Bernes, de voormalige rechterhand van Bernard Tapie, kwam gisteren voor de rechtbank in Douai tot een opmerkelijke getuigenis: “Er zijn veel meer wedstrijden gekocht.” Tapie, oud-voorzitter van de voormalige Franse voetbalkampioen Olympique Marseille, staat terecht voor omkoping bij het duel Valenciennes-Olympique in 1993. Bernes staat zelf ook terecht.

Het net rond Tapie, die alles ontkent, sluit zich. Maandag werd bekend dat Miroslav Blazevic, de voormalige trainer van Nantes, wordt vastgehouden. Hij zou met Tapie wedstrijden hebben “geregeld”. Bernes kwam gisteren met beschuldigingen hierover. “Tapie betaalde Blazevic in 1990 om zijn spelers extra te motiveren. Ze moesten Bordeaux, een concurrent van Olympique Marseille, verslaan.”

De officier van justitie, Luc Fremiot, eiste gisteren tegen de 52-jarige Tapie een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan veertien voorwaardelijk. Daarnaast vroeg hij om een geldstraf van circa 60.000 gulden. De voormalige minister Tapie werd in eerste instantie door de rechtbank van Valenciennes veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijk. Fremiot wil verder voor Tapie, die nog steeds kamerlid is, ook een verbod van drie jaar voor het vervullen van openbare functies.

De rechter doet aan het eind volgende maand uitspraak. (AFP)