Suralco investeert 120 miljoen dollar in bauxietfabriek

PARAMARIBO, 26 OKT. De Suriname Aluminum Company (Suralco) zal de komende vijf jaren 120 miljoen dollar investeren in vernieuwing van de aluinaarde-raffinaderij en alle andere faciliteiten in haar fabriek te Paranam.

Dit heeft Suralco in zijn bedrijfsblad Bauxco Nieuws bekendgemaakt. De onderneming verkeert in “een gezonde financiele situatie”, aldus het artikel. Voor de vernieuwing van installaties in Suriname heeft het bedrijf CCC uit San Antonio, Texas, een opdracht van Suralco gekregen. De plaatselijke aannemers, aldus de uitleg, beschikken niet meer in voldoende mate over bekwame werknemers, waardoor ze niet in staat zijn opdrachten van grote omvang uit te voeren. Ook ontbreekt het hen aan goed materieel. Geschat wordt dat op het hoogtepunt van de werkzaamheden midden 1997, de buitenlandse arbeidskrachten 15 procent van het totaal zullen uitmaken. Suralco meent dat het niet gemakkelijk zal zijn bekwame elektriciëns en lassers te vinden. Het schaarse aantal dat er is, moet gedeeld worden met andere constructiebedrijven.

Intussen zijn Suralco en de Billiton Maatschappij Suriname (MBS) al enige tijd bezig met een haalbaarheidsstudie voor eventuele exploitatie van de bauxietvoorkomens in het Bakhuys gebergte in West Suriname. Daartoe is een internationaal consultantsbureau, Mackay & Schnellman, aan het werk gezet. Suralco verwacht dat de studie een positief resultaat oplevert, meldt Bauxco Nieuws. Onderzoek in het gebied toonde aan dat de infrastructuur die in de jaren zeventig werd aangelegd, nog in goede staat is. Zelfs de spoorlijn is nog in uitstekende staat, ondanks de jarenlange verwaarlozing.

De activiteiten van Suralco en BMS vloeien voort uit de Bauxiet-overeenkomst die in januari 1993 met de Surinaamse regering is gesloten. Deze overeenkomst heeft veel kritiek ondervonden, omdat ze de bauxietmaatschappijen een speciale wisselkoers toekende die de inkomsten voor de regering uit deze sector van ongeveer 8 miljoen dollar per maand terugbracht naar 4 miljoen dollar.

Via de haalbaarheidsstudie worden nu de mogelijkheid nagegaan van het voorbewerken van het erts in Apoera, vanwaar het vervoerd moet worden naar de raffinaderij te Paranam. De resultaten moeten al tegen het eind van dit jaar bekend zijn. De weg van Paranam naar Apoera gaat over veertien bruggen die allemaal in zeer slechte staat verkeren. Een van de bruggen is vorige week nog gedeeltelijk ingestort.