Siemens bouwt chipsfabriek in VS

Het Duitse concern Siemens en het Amerikaanse Motorola gaan samen een fabriek voor de produktie van computerchips bouwen op een nader te bepalen lokatie in de Verenigde Staten. Het project vergt een investering van 1,5 miljard dollar en zal werk bieden aan 1200 mensen, zo heeft Siemens woensdag bekendgemaakt.

De fabriek zal vanaf begin 1998 geheugenchips van het zogenoemde dram-type maken van 64 megabit en 256 megabit. Siemens bevestigde woensdag eerdere berichten dat Motorola zal toetreden tot de alliantie die het Duitse concern in 1992 vormde met IBM en het Japanse Toshiba voor het ontwikkelen van nieuwe generaties geheugenchips. De aankondiging van Siemens en Motorola is de zoveelste dit jaar op het gebied van uitbreiding van de chipsproduktie. De fabrikanten investeren vele miljarden om de sterke groei van de vraag naar personal computers te kunnen bijbenen. Het Amerikaanse Intel, de grootste chipsproducent ter wereld, maakte vorige week miljardeninvesteringen bekend in Israel, Ierland en Maleisië. Siemens besloot begin augustus twee miljard mark te investeren in een nieuwe chipsfabriek bij de Engelse stad Newcastle. Volgende maand opent het concern een produktiebedrijf in Dresden.