Schouwburg Amsterdam verandert niet

AMSTERDAM, 26 OKT. De Stadsschouwburg van Amsterdam krijgt geen nieuwe zaal en geen eigen produktiegroep. Een pleidooi daarvoor van schouwburgdirecteur Cox Habbema werd gisteren afgewezen door de vergadering van de commissie cultuur van de gemeenteraad.

In de vergadering werden drie opties voor de toekomst van de schouwburg besproken, die waren voorgelegd door Habbema. Om 'een bruisend centrum van cultuur, het eerste podium des lands' te worden, zou de schouwburg een nieuwe middenzaal moeten krijgen en een aantal mensen in dienst nemen die er theater voor zouden moeten produceren. Habbema schat de extra kosten daarvoor jaarlijks op ruim drie miljoen gulden.

De raadsleden wilden niet verder gaan dan de optie 'artistiek zalenverhuurbedrijf', waarin, na de programmering van 'artistieke voorstellingen', plaats wordt gemaakt voor commerciële activiteiten. Zo werkt de schouwburg op dit moment ook al. Er moet dan wel, aldus Habbema, voor zo'n anderhalf miljoen worden verbouwd en geïnvesteerd in de programmering.

Of ze dat krijgt en of het helpt is de vraag. Vóór Habbema's notitie werd besproken, was door de commissie langdurig vergaderd over een nieuw cultureel centrum, te bouwen aan de IJ-oevers. Als het aan wethouder Bakker (cultuur) ligt, komt daar een nieuw theater dat plaats biedt aan Toneelgroep Amsterdam (TGA), een centrum voor moderne muziek waarin onder andere het Bimhuis en de IJsbreker opgaan, en een nieuw onderkomen voor de Centrale Bibliotheek.

De wethouder kreeg gisteren weliswaar nog geen toestemming van de raadsleden om een 'haalbaarheidsonderzoek' naar de lokatie in te stellen, maar dat kwam vooral omdat hij de commissie onvoldoende had geïnformeerd over de opdracht voor de onderzoeker. Bakker had 400.000 gulden gevraagd voor het onderzoek.

De meeste commissieleden toonden zich bij voorbaat wel enthousiast over de plaats en de functie van dit cultureel complex in de nieuwbouwwijk. Enkele leden vroegen zich wel af wat er met de bestaande culturele centra in de stad zou gebeuren. Met name het terrein van de voormalige Westergasfabriek, waar nu TGA bivakkeert en waar het centrum voor moderne muziek zou komen, zal weinig culturele aantrekkingskracht meer overhouden.

Maar dat geldt, zo vreesden enkele raadsleden, ook voor de Stadsschouwburg zonder vaste bespeler. In de directe omgeving worden namelijk ook enkele bioscopen opgeheven. Schouwburgdirecteur Habbema vond het 'wel een beetje wrang' dat haar vernieuwingsvoorstel en het plan voor een nieuwe 'cultuurtempel' in één adem werden besproken.

    • Bas Blokker