RKC ontmoet liever Ajax dan FC Groningen

WAALWIJK, 26 OKT. Het was een vreemde gewaarwording voor de voetballers van RKC toen zij zondagavond kennisnamen van de stand op de ranglijst. Tien gespeeld: vijf gewonnen, één gelijk en vier verloren. De reeks was goed voor zestien punten en de semi-profs uit Waalwijk vonden zichzelf ineens terug op een vijfde plaats in de eredivisie. Clubs als Feyenoord en Roda JC, die net als vele andere hun neus ophalen voor de armetierige accommodatie aan de Akkerlaan en RKC associëren met voetbal in de marge, hadden het nakijken. De ploeg die ieder seizoen opnieuw begint als een potentiële degradatiekandidaat, leek - niet het minst tot haar eigen verbazing - plotseling tot meer in staat.

Het thuisduel van gisteravond tegen het als achtste geklasseerde FC Groningen droeg daarom het karakter van een heuse subtopper, op Sportpark Olympia een zeldzaamheid. Aan moraal ontbrak het de spelers van RKC niet. Integendeel, de geel-blauwen waanden zich sinds afgelopen zaterdag onoverwinnelijk. Hadden zij in Tilburg immers niet de Brabantse derby tegen het dit seizoen verrassend sterk gestarte Willem II met 2-1 in hun voordeel beslist? En was Groningen op dezelfde avond niet met 7-1 'afgedroogd' door PSV? Paste Groningen niet in het rijtje FC Twente, Roda JC en FC Utrecht, ploegen die de voorbije weken verslagen werden door de RKC'ers?

De hoogvliegers uit Waalwijk hadden beter moeten weten, zeker tegen de getergde tegenstanders uit Groningen. Na drie opeenvolgende nederlagen was het elftal van trainer Hans Westerhof gebrand op eerherstel. Vooral de oorwassing in Eindhoven schreeuwde om een weerwoord. Dat gebeurde. In een onderhoudende wedstrijd speelden de bezoekers de frustraties van zich af. De nummer acht won eenvoudig en verdiend met 3-1 van de nummer vijf.

Met dank aan de overmoed van RKC, oordeelde Jürgen Streppel na afloop gelaten. “Vlak voor de wedstrijd merkte ik het al. In de kleedkamer had iedereen zoiets van: 'Oh, het is Groningen maar. Die kunnen we wel hebben'. Fout natuurlijk, want zo is het gewoon niet. En eigenlijk weten we dat ook wel. Maar daardoor ontbrak het ons vanavond aan strijd en beleving. Als wij dat niet tonen, hebben we niet de kwaliteit om dat gemis op te vangen en zijn we maar een heel middelmatig ploegje”, zei de RKC-verdediger enigszins schuldbewust.

Ook trainer Leo van Veen sprak realistische taal. “Als wij zoals vanavond op achterstand komen en gedwongen worden het spel te maken, komen we in de problemen”, vertelde de coach waarna een veelzeggende glimlach op zijn gezicht verscheen. Alsof hij wilde zeggen dat de zojuist geïncasseerde nederlaag hem niet eens zo slecht uitkwam, of eigenlijk misschien zelfs meer dan welkom was.

Het besef dat RKC nu verlost is van het aureool van onoverwinnelijkheid en het stempel van subtopper, moet Van Veen tot tevredenheid stemmen. Een positie bij de bovenste vijf werkt verlammend op de voetballers van RKC. Die luxe kunnen zij niet aan. Het bezorgt hen een onaangenaam gevoel, het gevoel dat zíj en niet de tegenstanders het spel moeten bepalen en dicteren, het gevoel ook dat zij plotseling het te kloppen team zijn. Tegen die psychologische prestatiedruk zijn de Waalwijkers niet opgewassen.

Spelers van RKC koesteren de positie van underdog. Zij gedijen bij voetbal in de marge, bij voetbal tegen de verdrukking in, bij voetbal vanuit geslagen positie. Zij zijn op hun best als zij weer de geuzennaam het 'lelijke eendje van de eredivisie' dragen, een benaming waar zij kracht en inspiratie uit putten. Of 'de fietsenstalling van het betaalde voetbal', zoals oud-trainer Bert Jacobs de club ooit noemde.

Daarom ook kijken zij nu weer uit naar de wedstrijd van woensdag 8 november als Ajax op bezoek komt op Sportpark Olympia. Dan kan het collectief zonder uitblinkers weer ouderwets onbevangen spelen. Zonder druk, zonder pretenties en vooral zonder enige verplichting. Als een middenmoter, als een nummer acht of negen en niet als een nummer vijf.

    • Mark Hoogstad