Nederland produceert de meeste peppillen

ZOETERMEER, 26 OKT. Nederland is de grootste producent van synthetische drugs van Europa. Dit zei A. Elissen, specialist synthetische drugs bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), gisteren in het tv-programma NOVA. Hij vergeleek de positie van Nederland op de markt voor xtc en amfetamine met die van Thailand en Colombia op het gebied van respectievelijk heroïne en cocaïne.

CDA-fractieleider Heerma noemde het schokkend dat Nederland niet alleen een belangrijk doorvoerland van cannabis, cocaïne en heroïne is, maar ook de Europese topproducent van synthetische drugs. Volgens Heerma is scherpere controle op de invoer van grondstoffen voor de drugs geboden.

Het totaal aantal in Nederland ontmantelde xtc-laboratoria zal volgens een woordvoerder van de CRI dit jaar waarschijnlijk uitkomen op vijftien. In 1991 werden drie laboratoria opgerold, in 1992 zes en in 1993 en 1994 telkens twaalf. In veel gevallen gaat het om mobiele laboratoria.

Vorig jaar werd in Nederland 358 kilo amfetaminen en synthetische drugs in beslag genomen, tegen 150 kilo in Duitsland en 409 in Frankrijk. Een rapport van de International Narcotics Control Board in Wenen meldde eerder dit jaar dat ongeveer tachtig procent van de in Europa in beslag genomen amfetamine afkomstig is uit Nederland.

De grondstoffen waarmee xtc-pillen worden geproduceerd komen volgens de CRI uitsluitend uit het buitenland. Daarbij is een verschuiving opgetreden van Nederlands directe buurlanden naar Oost-Europa, waar veel farmaceutische bedrijven in een noodlijdende toestand verkeren. In België en Duitsland is de controle volgens de CRI al verbeterd. Grootste afnemers van in Nederland geproduceerde synthetische drugs zijn Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Vorig jaar werd ook een grote partij in Nederland geproduceerde pillen aangetroffen in Spanje.

De drugsnota van minister Sorgdrager geeft “hoge prioriteit” aan de opsporing en vervolging van synthetische drugs. Op het bezit van chemicaliën voor de produktie van xtc en amfetaminen staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar. Een van de vijf kernteams voor de opsporing van de georganiseerde misdaad is gespecialiseerd in de opsporing van produktie en de handel in synthetische drugs.