Muis krijgt menselijk oor

ROTTERDAM, 26 OKT. Een muis met op zijn rug een vorm van een menselijke oorschelp is het levende bewijs dat oorschelpen en neuzen in de toekomst in iedere gewenste vorm kunnen worden gefabriceerd en getransplanteerd. De oorschelp bestaat uit een synthetisch polymeer en kraakbeencellen van een kalf. De bedoeling is uiteindelijk om de vormen van menselijk kraakbeen te maken en te transplanteren bij mensen die misvormd zijn of door een ongeluk neus of oor zijn kwijtgeraakt. Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts begonnen hun experiment met een kunststof model van een oorschelp. Dit kan de spiegelbeeldvorm zijn van een bestaand oor, maar het kan ook een nieuw ontwerp zijn voor iemand die zijn oren niet mooi vindt. De kunststof is een sponsachtig polymeer waarin makkelijk kraakbeencellen groeien.