Ministers: gevaarlijke kerncentrales sluiten

SOFIA, 26 OKT. Kerncentrales in Oost-Europa die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, moeten zo “snel mogelijk” uit bedrijf worden genomen. Dat zijn milieuministers uit West- en Oost-Europa gisteren overeengekomen op de slotdag van een driedaagse pan-Europese milieuconferentie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Milieu-organisaties noemden de resultaten onvoldoende en spraken van een “gemiste kans” voor het milieu.

Milieugroepen vonden het ook onjuist dat in de slotverklaring van de conferentie geen enkele zin is gewijd aan de omstreden Bulgaarse centrale Koslodoej, die enkele weken voor het begin van de grote conferentie na reparaties weer in gebruik werd genomen. De Bulgaarse regering verklaarde de 21 jaar oude centrale van Russische makelij “veiliger dan die in sommige andere landen in West-Europa”. Zonder de reactor zou Bulgarije de komende winter met een groot tekort aan elektriciteit kampen. Van sluiting kan volgens de regering dan ook geen sprake zijn. Maar volgens de Bulgaarse milieugroepering Ecoglasnost moet de centrale onverwijld worden gesloten omdat de reactoren gevaarlijker zouden zijn dan de installatie van Tsjernobyl.

De aan de conferentie deelnemende landen besloten zich extra in te spannen voor de snelle totstandkoming, in 1996, van een verdrag voor een algeheel verbod op kernproeven. Voor de financiering van milieuprojecten geldt volgens de deelnemers het principe 'de vervuiler betaalt'. De conferentie concludeerde dat bedrijven een sterke verantwoordelijkheid op zich moeten nemen voor het behoud van het milieu en de gezondheid van de mensen.

De Deense minister van milieu, Svend Auken, stemde in Sofia in met de kritiek van de milieugroepen dat de Westeuropese landen de voormalige communistische landen meer financiële steun moeten geven om de ecologische problemen aan te pakken. Auken veroordeelde het volgens hem overduidelijke belang dat sommige Westerse landen hebben bij het exporteren van nucleaire technologie naar Oost-Europa. De volgende, vierde internationale milieuconferentie wordt in 1998 in de Deense hoofdstad Kopenhagen gehouden. (AFP, Reuter)