Meisje (15) geschept door sneltram

AMSTERDAM, 26 OKT. Een vijftienjarig meisje is gistermiddag om het leven gekomen na een aanrijding met een tramstel van lijn 51, de sneltram tussen Amsterdam-Centraal en Amstelveen. Het slachtoffer wilde de Buitenveldertselaan oversteken toen zowel van links als van rechts een tram kwam aanrijden. Ze werd geschept door de sneltram die van links kwam. Onderweg naar het ziekenhuis overleed zij aan haar verwondingen.

Een woordvoerder van het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) sprak van een afschuwelijk ongeluk. Het is het derde dodelijke ongeluk sinds de sneltram begin 1991 ging rijden. Vorige maand kwam een veertienjarige jongen om het leven bij een ongeluk met tramlijn 51. Het stadsdeel Buitenveldert heeft gistermiddag meteen contact gezocht met het GVB. “Er moet nu echt wat gebeuren”, aldus de voorzitter van het stadsdeel, J. Pluim. Volgens hem heeft het vervoerbedrijf alle medewerking toegezegd. Eind augustus heeft het stadsdeel aan het ingenieursbureau Amsterdam opdracht gegeven de verkeerssitutie langs en op de Buitenveldertselaan te onderzoeken. Volgende week worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Vooral de veiligheid langs het traject vanaf station WTC in Amsterdam-Zuid naar Amstelveen laat te wensen over, aldus de woordvoerder het stadsdeel. De tram raast gewoon over de middenberm binnen de bebouwde kom. Het stadsdeel wil dat er beveiligde oversteekplaatsen komen en snelheidsbeperkingen voor de tram. De woordvoerder van het GVB kon niet zeggen wanneer concrete maatregelen genomen worden omdat de ongelukken sterk veschillen en dus per keer moet worden bezien welke maatregelen genomen moeten worden. “Wel zullen we weggebruikers andermaal moeten wijzen op het bestaan en het gevaar van de sneltram. Bij een gewone tram letten mensen wel op, maar bij een sneltram lijkt dat nog te weinig te gebeuren”, aldus de woordvoerder.