Leve de vrijheid in uw eigen keuken

De weinige keren dat ik naar het humoristische programma Zeg 'ns Aaa heb gekeken, viel mij altijd op hoe regelrecht ongezellig de keuken van de doktersfamilie er uitzag. Mien Dobbelsteen in een vertrek waar geen onafgewassen kopje koffie of thee stond, de pannen brandschoon waren, geen vies vaatdoekje te zien was en kruiden kennelijk taboe, misschien op wat uien na. Een 'moderne' keuken kortom, vol spaanplaatladen en -kasten, niet bedoeld om gezellig in samen te komen, laat staan om in te koken.

Hoe anders denkt Arjan Ederveen er over, afgelopen maandag te zien in een van de 30 minuten televisiespelen van de VPRO. Als een mannelijke pendant van Lidewij Edelkoort, trendwatcher, voorspelt hij dat de toekomst van de keuken in het verleden ligt: gezellig dus, “en veel wecken, veel zelf wecken”.

Zou hij op dat idee gekomen zijn door het herfstnummer van Marie Claire idées, waarin redactrice Dominique Roche aankondigt dat “onze keukens meer en meer gaan lijken op die van gisteren”? “Die keukens waaruit de geur opstijgt van kleine met liefde bereide gerechten, terwijl familie en vrienden dezelfde eetlust hebben en zich het eten op het beste moment laten smaken.”

En inderdaad. Tussen alle bonnes idées (van woninginrichting, breimode tot een weekeindje uit in Amsterdam en wat je uit die stad naar huis kunt meenemen: tulpebollen!) zit een keukendossier, met als openingsillustratie een foto van weckflessen vol peren, paprika's en tomaatjes - zij het dat die meer voor de sier dan voor de consumptie bedoeld zijn. De pagina's die volgen bieden een smaakvol rommeltje aan accessoires. Alles op zijn eigen plaats en makkelijk te vinden. En nergens een laadje of kastje van spaanplaat te bespeuren. De raspen,keteltjes en scharen die Marie Claire heeft uitgezocht hangen aan praktische haakjes, liggen in makkelijk te onderscheiden houten laadjes.

Marie Claire Maison van oktober weert het spaanplaat niet helemaal uit de keuken, maar laat zien hoe leuk het kan zijn onder het motto 'leve de vrijheid'. En leve de individualiteit. De keuken moet naar eigen smaak kunnen worden ingericht. En de grote keukentafel, waaraan familie en vrienden kunnen aanschuiven, speelt weer een hoofdrol.

De Engelstalige Elle Decor van oktober/november belooft op de omslag als belangrijkste item '4-star kitchens', maar wie op zoek is naar ideeën komt bedrogen uit. De vier sterren blijken betrekking te hebben op de eet- en kookgewoonten van een drietal bekende Amerikanen, Ivana Trump (“Aan mijn eettafel kunnen 32 mensen zitten”), Drew Nieporent (die de eigenaar van een sjieke keten restaurants blijkt te zijn) en Ruth Reichl, chef restaurantkritiek van The New York Times. In een aanpalende advertentie staat het adagium dat een keuken pas jóuw keuken wordt, als hij speciaal voor jou ontworpen is, maar dat wisten we al.

Keukens & apparatuur '95/'96, een uitgave van Welke-gidsen, beantwoordt het meest aan wat je je voorstelt bij een periodiek over keukens. Weg met de eenvormigheid, ook hier. Voor alle wensen is een oplossing, belooft het voorwoord van de redactie. En Is your lifestyle different...? Why not your kitchen, vraagt ook adverteerder Keller Keukens zich (waarom niet in het Nederlands?) af. Maar bladerend en neuzend werd ik in die belofte toch enigszins teleurgesteld. Het spaanplaat spat eraf; gezelligheid en eigenheid ho maar. Het is alsof je door een centrum loopt, ergens aan de rand van de stad, vol keukens waar Mien Dobbelsteen zich thuis zou voelen.

    • Ite Rümke