Komend weekend geen treinen tussen Leiden en Schiphol

ROTTERDAM, 26 OKT. Op het traject Leiden-Schiphol rijden dit weekeinde geen treinen als gevolg van werkzaamheden aan het spoor rond de luchthaven. Tussen Amsterdam en Schiphol vervalt zaterdag en zondag de helft van het aantal diensten. Op het traject Leiden-Schiphol worden reizigers met bussen vervoerd. De NS schatten de extra reistijd op een kwartier tot een half uur. De intercity-treinen van Amsterdam richting Rotterdam en Brussel rijden via een andere route, zonder vertragingen.

De NS werken rond Schiphol aan de uitbreiding van het spoorwegnet. Het station bij de luchthaven wordt uitgebreid van vier naar zes sporen. Daarnaast begint NS-Railinfrabeheer dit weekeinde met de aanleg van een ongelijkvloerse kruising voor treinen bij Hoofddorp. De werkzaamheden dit weekeinde zijn nodig voor de verdubbeling van de Schiphollijn van twee naar vier sporen, die in 2001 moet zijn.

De NS verwachten geen grote problemen voor vliegtuigpassagiers. Volgens een woordvoerder lopen reizigers op de lijn Amsterdam-Schiphol maximaal een kwartier vertraging op. “Als passagiers echt hun vlucht dreigen te missen, laten we een taxi rijden”, aldus de woordvoerder. In Leiden zetten de NS dit weekend kruiers in om mensen te helpen bij het overstappen van de treinen op bussen.

Bij de communicatie-afdelingen van de NS gaan inmiddels stemmen op om informatie over uitval van treinen door werkzaamheden voortaan via landelijke mediacampagnes, zoals ster-spotjes, aan te kondigen. Op dit moment worden reizigers alleen op de stations op de hoogte gesteld van aanstaande stremmingen. Volgens T. Honing van NS-Railinfrabeheer missen de NS zo een groep reizigers die niet regelmatig in de trein stapt.

“Het is ook belangrijk dat we aan het publiek uitleggen waarom bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd”, zegt Honing. “Wanneer reizigers de oorzaak van een vertraging kennen, zullen ze zich minder snel ergeren.”

De stremming op het traject Leiden-Schiphol begint vrijdagnacht om half twee en duurt tot maandagmorgen vier uur.