KIPKERRIE MET POMPOEN

De term 'kerrie' is een verengelsde vorm van het woord kari in Tamil, dat saus betekent. Kari is een mengsel van verschillende specerijen waarin vlees, vis of groenten tot een exotische stoofschotel worden bereid. In India heeft ieder gerecht zijn kenmerkende specerijenmengsel. In Europa werden de kerriemengsels in de dagen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie echter in een vaste samenstelling gemaakt; aan het begin van de achttiende eeuw verschenen de eerste recepten daarover. Bijna twee eeuwen later werd op de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889 het mengsel voor kerriepoeder als volgt vastgesteld: 34 gram tamarinde, 44 gram ui, 20 gram koriander, 5 gram chilipeper, 3 gram geelwortel, 2 gram komijn, 3 gram fenegriek, 2 gram peper en 2 gram mosterd. Voor het Maleise kerriegerecht hieronder kunt u desgewenst wel wat veranderen, maar mag onder geen voorwaarde koriander- of komijnzaad worden gebruikt.

Voor 4 personen:

1 boerenkip van circa 1300 g

zout en versgemalen peper

20 gram boter

1 sjalotje, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

2 theelepels geelwortel

1 theelepel gemalen chilipeper

1 theelepel gemalen gember

snufje gemalen kruidnagel

1 theelepel gemalen kardemom

1 dessertlepel gemalen kaneel

circa 1 kg pompoen, zaden verwijderd, geschild en in blokken gesneden

2,5 deciliter dikke kokosmelk

2 stengels citroengras

Verdeel de kip in stukken, bestrooi met zout en versgemalen peper en zet weg. Verhit de boter in een grote, zware pan op een middelhoog vuur. Doe er de sjalot en knoflook bij en roerbak circa 5 minuten, of tot ze gaar zijn; laat niet aanbranden. Voeg de geelwortel, het chilipoeder, de gember, kruidnagel, kardemom en kaneel toe en roerbak 1 minuut. Doe de stukken kip in de pan en laat ze snel rondom goudbruin bakken. Voeg de stukken pompoen toe en giet er de kokosmelk over. Stop het citroengras ertussen, leg het deksel op de pan en breng alles aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat alles circa 45 minuten sudderen, waarbij u af en toe de kerrie omschept tot de kip en pompoen gaar zijn. Verwijder het citroengras voor het serveren en dien op met een geurige rijstsoort.

    • Kim Maclean