Kinderagenda

Vallende sterren

Als het waar is dat je een wens mag doen wanneer je een vallende ster ziet, dan moet je de komende maand een bezoek brengen aan de Volkssterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Daar zijn maar liefst 103 vallende sterren te zien. Geen echte sterren natuurlijk. Een vallende ster is een lichtverschijnsel, ook wel een meteoor genoemd, die je ziet als er een stukje steen uit de ruimte verbrandt bij het binnendringen van de aardse dampkring. Soms verbrandt zo'n steen niet helemaal en komt er een deel van op aarde terecht. Het Afrikaanse dorp Mbale in Oeganda werd in augustus 1992 getroffen door een zwerm meteorieten. Zo'n 200 tot 300 kilo gesteente was terecht gekomen op huizen, in straten, tuinen en in de moerassige omgeving van de stad. Op sommige stenen waren goudgele kristallen te zien en de mensen dachten dat het goud was. Andere mensen beweerden weer dat de goden de stenen hadden laten vallen omdat ze stoffen tegen aids bevatten. Op de Volkssterrenwacht is nu een tentoonstelling te zien over die 'regen' van stenen uit de hemel, ook is er een dialezing, waarin wordt uitgelegd wat nou precies meteorieten zijn en een korte video vertelt over de Mbale-meteorieten. Bij helder weer mag je ook met de telescopen van de sterrenwacht kijken. Volkssterrewacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht. Open elke zondagmiddag van 14-16u en op vrijdag van 20-22u. Toegang kinderen ƒ 2,50, volwassenen ƒ 5,-. Voor de vrijdagavond moet van te voren worden gereserverd: 030-2311360.

Sonnenborgh organiseert voor kinderen van 10 tot 14 jaar ook een 'Jeugdcursus sterrenkunde' vanaf 8 november op de woensdagavond van 19-20u15. Daarin wordt vooral over de zon, planeten, sterren en sterrenstelsels verteld. De bedoeling is om zelf aan de slag te gaan. Zo staan o.a. het bouwen van een draaibare sterrenkaart en een planetenschijf op het programma. En je leert er met een telescoop om te gaan. Kosten ƒ 50,- (de leeftijdsgrens wordt soepel gehanteerd). Voor meer inl 030-2311360 (werkdagen tussen 9u30-16u30).

Paddestoelen

Zijn paddestoelen echt stoelen voor padden of hebben paddestoelen iets met heksen te maken? Of wonen er misschien kabouters (denk aan kabouter Spillebeen) en elfen in de paddestoelen? Zaterdag 28 oktober wordt er in het bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten een middag over paddestoelen gehouden. Met een natuurgids in de hand worden paddestoelen gezocht en worden allerlei vragen over paddestoelen beantwoord. Natuurmonumenten gaat de deelnemende kinderen verschillende soorten plaatjes- en buisjeszwammen laten zien en er is ook een mooie video over paddestoelen - die Natuurmonumenten laat zien als er nog tijd is of als het weer slecht wordt. De paddestoelenmiddag begint om begint om 14.30u en is voor kinderen vanaf 7 jaar. Kosten ƒ 1,-. Res 013-5219209.

Harnassen

Een harnas is - voor wie dat niet al wist - een ijzeren kostuum waarmee in de Middeleeuwen ridders zich tegen slagen en steken konden beschermen. Zelfs over het hoofd ging een soort ijzeren muts, vergelijkbaar met de integraalhelm van tegenwoordig, met een klep voor de ogen die omhoog kon als er geen gevaar dreigde. Jongens en meisjes tussen 7 en 12 jaar die meer willen weten over het harnas kunnen zich aanmelden bij het Legermuseum voor een themamiddag over dit verschijnsel op woensdag 1 november. Vanaf 13u30 geeft een medewerker van het museum uitleg over het harnas en kunnen kinderen een - nagemaakt - harnas zelfs aantrekken. Een van de kinderen zal tot ridder worden 'geslagen', wat een plechtige handeling is die een jongeman vroeger onderging voordat hij zich ridder mocht noemen. Na afloop hiervan mag je zelf van karton harnassen maken. Res 015-2150500, adres Korte Geer 1, Delft.

Sprookjes (2)

In Ierland werden vroeger sprookjes doorverteld, door volwassen mensen, maar meestal niet opgeschreven, zoals de gebroeders Grimm in Duitsland deden. Er waren verhalenvertellers, die de sprookjes en sagen van vader op zoon doorgaven. Zo'n beroemde verteller was Feamus Mc.Manus. Hij leefde aan het begin van deze eeuw en was ketellapper van beroep. Terwijl hij rondtrok en ketels en pannen repareerde, vertelde hij zijn verhalen. In Ierse volkssprookjes komen vaak dwergen, elfen en aardwezentjes voor. Feamus vertelde bijvoorbeeld het verhaal van het kleine rode mannetje, dat een arme smid helpt. Maar de arme smid raakt van de regen in de drup, lijkt het - het gaat eigenlijk van niet goed naar steeds slechter.

Op zondag 29 okt om 15u vertelt Egbert Balsma het verhaal van het kleine rode mannetje in 't Voorkamertje van jeugdboekenhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Res 071-128658, toegang ƒ 5,-.

Zilver het konijn

Op een mooie plek in het bos woont moeder konijn met haar kinderen. Zilver, het konijn wil daar ook graag wonen. Daarom legt hij zilveren keutels in de buurt van hun hol, om te laten weten dat hij met de konijnekinderen wil spelen. Maar zij pesten hem weg omdat hij anders is. Zal Zilver de konijnen toch helpen als het schaduwmonster hen gevangen neemt? Zondag 29 oktober om 11u speelt Marleen van Tilburg in het bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten 'Zilver, het konijn'. Na het poppenspel wordt er een wandeling door het bos gemaakt en wordt er naar het konijnehol van Zilver gezocht. Voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Bezoekerscentrum Oisterwijk, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk. Res 04242-19209. Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker
    • Tom Rooduijn