Japan beboet bedrijven wegens kartelvorming

TOKYO, 26 OKT. De Japanse commissie die toezicht houdt op eerlijke handel heeft 38 Japanse bedrijven beboet voor het opzetten van kartels om buitenlandse hulp-projecten ondeling te verdelen. Dat schrijft vanochtend de Britse zakenkrant, Financial Times.

Onder de gestrafte ondernemingen bevinden zich gerennomeerde internationale ondernemingen als Mitsubishi en Mitsui. Het is voor het eerst dat de commissie boetes uitdeelt aan bekende ondernemingen die profiteren van het budget voor buitenlandse hulp - vorig jaar met met 13,5 miljard dollar het grootste ter wereld.

Van dat bedrag ging 20 procent exclusief naar Japanse bedrijven, die -zoals de handelscomissie stelt- onderling afspraken maakten over biedingen. Dat zou gebeurd zijn sinds 1987. De boetes variëren van 700.000 Japanse Yen tot ruim 12 miljoen voor multinational Kanematsu. Eerder al beboette de commissie Japanse constructie-bedrijven die afspraken hadden gemaakt over biedingen.

Met het bestraffen van bedrijven probeert Japan tegemoet te komen aan internationale kritiek over haar handelspolitiek. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben geklaagd dat Japanse bedrijven een te groot aandeel krijgen in de projecten die uit het hulp-budget worden gefinancierd. Ook bij Japanse wetenschappers en politici is kritiek gerezen tegen de manier waarop een deel van de buitenlandse hulp-projecten worden verdeeld.