Intact Inca-lichaam uit 15de eeuw gevonden op 6000 meter hoogte

Een team van Amerikaanse en Peruviaanse archeologen hebben in Zuid Peru het goed geconserveerde lichaam gevonden van een jonge vrouw die vijfhonderd jaar geleden waarschijnlijk geofferd werd aan Inca-goden. Het lichaam bevond zich op ruim 6000 meter hoogte op de Ampato berg in de Peruviaanse Andes. Het was gewikkeld in fijn geweven wollen lappen. Om het lichaam stonden gouden, zilveren en bronzen beelden en andere religieuze voorwerpen. Net als de vrouw droegen sommige beelden een sierlijke, veren hoofdtooi.

Behalve het vrouwelichaam werden in een lager gedeelte van het Andes gebergte nog twee ingevroren lichamen aangetroffen, van een Inca-man en een Incavrouw, eveneens uit de vijftiende eeuw. Aangenomen wordt dat ook zij door Inca-priesters geofferd werden aan de goden van de berg Ampato, die de Inca's als een heilige berg zagen.

Het is de eerste keer dat in Peru bevroren Inca-mummies werden gevonden. Volgens de Amerikaanse archeoloog Johan Reinhardt, de leider van de expeditie, zal de ontdekking veel nieuwe informatie geven over de gewijde rituelen van de Inca's, waarover nog maar weinig bekend is. Ook de lichamen zelf zullen onderzocht worden.

Ongeveer vijftien jaar geleden werd in Alaska een heel ingevroren Eskimo-gezin uit de zestiende eeuw gevonden, dat onder kruiend ijs was bedolven.