Graf betaalt 20 miljoen mark aan fiscus

BONN, 26 OKT. Steffi Graf, nummer één op de wereldtennisranglijst, heeft deze week een bedrag van 15 miljoen mark overgedragen aan de Duitse fiscus. Dat bedrag is bedoeld als betaling vooraf op haar nog niet precies vastgestelde belastingschuld sinds 1987. Eerder had de 26-jarige Graf voor dat doel al 5 miljoen mark bij de belastinginspectie in het Zuidduitse Schwetzingen, nabij haar woonplaats Brühl, gedeponeerd.

Dit heeft een van haar advocaten, Peter Danckert, gisteren meegedeeld. Hij wist ook te melden dat een groot deel van Steffi Grafs vermogen intussen is opgespoord en naar Duitse bankrekeningen is overgemaakt. Wekenlang heette het dat haar, sinds 1987 op circa 180 miljoen mark geschatte, inkomsten onvindbaar en wellicht zelfs verdwenen waren geraakt. Onder regie van haar vader Peter en diens financiële adviseurs zouden grote bedragen via brievenbusfirma's als de Sunpark BV in Nederland, en buiten het zicht van de Duitse fiscus, naar banken in Zwitserland, Liechtenstein en fiscale oases als Curaçao en de Bahama's zijn gegaan. Op die manier zouden de Duitse fiscus vele tientallen miljoenen zijn ontgaan. Inclusief rente en boetes zou Steffi Grafs belastingsschuld wel eens tot honderd miljoen mark kunnen oplopen, schrijven Duitse kranten.

Vader Graf (57), die wordt verdacht van jarenlange belastingfraude en die sinds begin augustus in voorlopige hechtenis zit, had totnutoe niet willen meewerken aan de opsporing van het geld van zijn dochter. Advocaat Danckert wilde na ruggespraak met het openbaar ministerie niet zeggen hoe hij het spoor naar Steffi Grafs verdwenen miljoenen had teruggevonden. Maar aangenomen wordt dat een van Peter Grafs inmiddels ook in hechtenis genomen belastingadviseurs, Joachim Eckhardt, hem daarbij behulpzaam is geweest. Deze Eckhardt wordt van het mede-organiseren van belastingfraude en het vervalsen van Steffi Grafs handtekeningen onder haar belastingaangiften en contracten verdacht.

De tennisster, die inmiddels tweemaal is verhoord, heeft verzekerd dat haar handtekening onder financiële en fiscale papieren in circa 50 procent van de gevallen moet zijn nagemaakt of gezet is met de machine die werd gebruikt voor het beantwoorden van haar fanmail. Het ging daarbij steeds om bescheiden die haar nu zouden kunnen belasten. Zo ontkent zij bijvoorbeeld haar door de geldtransfers naar het buitenland toch al veel te lage aangifte over 1993 zelf te hebben getekend.

Deze handtekeningen-kwestie is mede van belang voor de vraag of, en hoeveel, Steffi Graf zelf wist van de fiscale manipulaties met haar geld. De hoofdofficier van justitie in Mannheim, die het onderzoek leidt, heeft nu zelfs besloten om grafologen te hulp geroepen om vast te stellen welke handtekeningen echt zijn.

    • J.M. Bik