Fraude gemeld bij verkiezingen Zanzibar

DAR ES SALAAM, 26 OKT. De eerste meer-partijen verkiezingen in dertig jaar in Tanzania dreigen te mislukken. De grootste oppositiepartij heeft gisteren gedreigd met een boycot nadat de zondag al gehouden verkiezingen op het autonome Zanzibar tot electorale chaos hadden geleid.

Zanzibar vormde in 1964 een unie met het vasteland, dat toen nog Tanganyika heette. De eilandengroep heeft een autonome status, en daarom werd er zondag gestemd voor een eigen parlement en president. De verkiezingsdag verliep rustig, maar de daaropvolgende dagen hebben zich gekenmerkt door beschuldigingen over fraude. Zowel de regerings- als de oppositiepartij heeft aangekondigd de uitslag niet te zullen erkennen. De groep waarnemers van de VN zou vanmiddag een verklaring uitgeven waarin ze de verkiezingen en het tellen van de stemmen eerlijk en vrij verklaren.

Toen de oppositiepartij, het Civic United Front (CUF) van Seiv Sharivv Hamad, dinsdagmorgen bij het tellen van de stemmen voor de parlementszetels achter bleek te liggen, ging zij klagen over fraude. Volgens het CUF zijn er in sommige kiesdistricten meer stemmen geteld dan er zijn uitgebracht. Het CUF eist een hertelling, anders zal het de uitslag niet respecteren.

Niet bekend

De kiescommissie maakte vanochtend niettemin bekend dat Salmin Amour de presidentsverkieiznge had gewoonen. Wat betreft de verkiezingen voor het Zanzibarse parlement, waarin 50 zetels op het spel staan, meldde radio Zanzibar vanmorgen eveneens een overwinning voor de CCM, die 26 zetels krijgt tegen 24 voor het CUF. De winnaar van de presidentsverkiezingen mag volgens een bepaling in de Zanzibarse grondwet, zelf nòg 15 parlementsleden benoemen.

In Tanzania neemt de CCM het bij de eerste meer-partijen verkiezingen, komende zondag, op tegen drie presidentskandidaten en meer dan tien oppositiepartijen. De grootste oppositiepartij is de Nationale Conventie voor Opbouw en Hervorming (NCCR) van Augustine Mrema. Mrema dreigde vervolgens met een boycot als de stemmen op Zanzibar niet opnieuw worden geteld.

    • Koert Lindijer