Franse kerncentrale voor China

PEKING, 26 OKT. Frankrijk gaat China een tweede kerncentrale leveren. Gisteren is daartoe in Peking een contract getekend dat inclusief de overdracht van technologie een waarde heeft van twee miljard dollar (3,1 miljard gulden). De centrale komt te staan bij Daya Bay in het zuiden van China, waar de Fransen in 1993 een eerste centrale opleverden. Het nieuwe project omvat twee reactoren van het drukwatertype, elk met een vermogen van 985 megawatt, die respectievelijk in 2002 en 2003 elektriciteit moeten gaan leveren. De reactors komen van het Franse bedrijf Framatome. De Brits-Franse groep GEC Alsthom levert de niet-nucleaire uitrusting, zoals de turbines. Het staatsbedrijf Electricité de France heeft een contract van 90 miljoen dollar voor de overdracht van technologische kennis. (Reuter, KRF)