Fel gevecht van banken om Ferruzzi-groep

ROME, 26 OKT. De Italiaanse Ferruzzi-groep en haar agrochemische dochter Montedison, een van de grootste bedrijven van het land, zijn de inzet geworden van een felle strijd tussen twee concurrerende consortia van banken.

De uitslag kan leiden tot een herschikking van het Italiaanse economische landschap. In het gevecht om Ferruzzi probeert de Turijnse bank San Paolo de dominerende positie van de handelsbank Mediobanca te doorbreken. Mediobanca is de spil van een hecht netwerk van banken en bedrijven, waartoe onder andere Fiat (auto's), Pirelli (banden en kabels) en Generali (verzekeringen) behoren.

Volgens de Corriere della Sera zouden San Paolo en haar bondgenoten, de banken Cariplo en Monte di Paschi di Siena, vandaag contact opnemen met een niet met name genoemde Nederlandse financiële holding. Volgens de geruchtenmachine op de Milanese beurs zou het daarbij om steun voor San Paolo kunnen gaan tegenover Mediobanca, maar ook om steun van San Paolo voor een buitenlandse poging tot overname van Ferruzzi.

Het startsignaal voor het gevecht om Ferruzzi was de aankondiging maandag dat de geplande fusie tussen Ferfin, de overkoepelende holding van de Ferruzzi-groep, en de holding Gemina, die wordt gecontroleerd door het Mediobanca-netwerk, voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Aanleiding hiervoor zijn de vraagtekens bij de boeken van Gemina, die onderwerp zijn van een justitieel onderzoek.

Mediobanca heeft hierna een kapitaalinjectie voor Ferfin van ongeveer 1,1 miljard gulden voorgesteld om de groep uit de problemen te helpen. San Paolo is hier fel tegen. De bank uit Turijn ziet hierin een poging om haar rol in Ferfin te verminderen. Toen de Ferruzzi-groep vorig jaar aan de rand van het faillissement kwam, heeft een aantal banken zijn vorderingen omgezet in aandelen. San Paolo en haar bondgenoten hebben samen iets meer dan vijftien procent van Ferfin.

Op de Milanese beurs zijn de aandelen Ferfin de afgelopen twee dagen uitzonderlijk gestegen. Gisteren is de handel in Ferfin drie keer stopgezet wegens een excessieve stijging. Aan het eind van de dag stond Ferfin 12,8 procent hoger.

De banken die aandelen Ferfin hebben, hebben een paar keer laten weten daarvan af te willen. Andere grote aandeelhouders naast San Paolo zijn Credito Italiano en de Banca di Roma. Deze twee banken zijn traditionele bondgenoten van Mediobanca.

Het aandeel van dertig procent dat Ferfini heeft in Montedison is het aantrekkelijkste onderdeel van de holding. Daarnaast heeft Ferfin belangen in de krant Il Messaggero (100 procent), de verzekeringsmaatschappij Fondiaria (31 procent) en het bouwbedrijf Calzestruzzi (61 procent).

    • Marc Leijendekker