Familie wil belang Cementbouw

ROTTERDAM, 26 OKT. De aandeelhouders van Cementbouw zijn bereid een aanzienlijk belang in de onderneming te behouden, als zij hun bezit verkopen aan NBM-Amstelland. De handels- en toeleveringsactiviteiten van aannemer NBM-Amstelland zullen bij Cementbouw worden gevoegd en een apart onderdeel van de groep vormen.

Dit blijkt uit een brief die de aandeelhouders gisteren aan het personeel van Cementbouw hebben gezonden. De fusiebesprekingen zullen volgens de aandeelhouders “een diepgaand onderzoek noodzakelijk maken en daardoor geruime tijd in beslag nemen”. Zij zullen wel trachten “zo spoedig mogelijk tot een afronding van de besprekingen te komen”.

Uit de brief blijkt ook dat de aandeelhouders, de familie Van der Poll, al op 14 juli hebben afgesproken een fonds voor de 1.600 werknemers van Cementbouw in te stellen, “indien het tot een fusie met een goede partner zou komen”. Op deze datum maakte de familie aan de directie bekend een koper te zoeken voor het bedrijf. Er was toen nog sprake van dat het hele bezit verkocht zou worden.

De directie van Cementbouw heeft het personeel gisteren eveneens een brief gestuurd aan het personeel. Hierin staat dat zij “constructief” wil onderhandelen met NBM-Amstelland. “Onze eerste reactie tegenover de medewerkers, nadat wij het nieuws over de fusiebesprekingen vernamen, was wellicht wat emotioneel.” In de besprekingen zal de directie de werknemrs “steeds op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Daarbij hebben de belangen van de werknemers hoge prioriteit,” aldus de directie.

Thomassen zei eerder niet met een aannemer als NBM-Amstelland in zee willen, omdat daardoor de handelsactiviteiten van Cementbouw ongeloofwaardig zouden worden. Cementbouw levert bouwmaterialen aan directe concurrenten van NBM-Amstelland. Eind deze week zullen de managementteams van beide bedrijven spreken over de consequenties van de overname.

De gemoederen tussen het management en de aandeelhouders van Cementbouw liepen begin deze week hoog op, nadat de aandeelhouders directeur Thomassen ervan beschuldigden niet alleen het bedrijfsbelang voor ogen te hebben. Thomassen had een voorkeur voor verkoop van Cementbouw aan HAL Investments. Advocaat P. Storm van de aandeelhouders beschuldigde hem er maandag van, een “persoonlijk voordeel” te genieten bij verkoop aan HAL.