Even geld trekken

Japan heeft de hoogste dichtheid van geldautomaten. In 1993 hadden de Japanse banken gemiddeld 935 automaten per één miljoen Japanners in bedrijf. Ondanks het grote aantal geldautomaten haalde de Japanner in 1993 slechts driemaal geld uit de muur. Gemiddeld ging het daarbij om 730 gulden. Dit blijkt uit het rapport 'Payment Systems in the Group of Ten Countries' van de Bank voor Internationale Betalingen in Basel.

De Nederlander kan uit beduidend minder geldautomaten zijn geld opnemen: per miljoen Nederlanders zijn er 297. De Nederlandse automaten worden aanzienlijk intensiever gebruikt dan de Japanse. De Nederlander nam in 1993 twintig maal een gemiddeld bedrag van 200 gulden op. Alleen België had een lagere dichtheid dan Nederland: gemiddeld 119 geldautomaten per miljoen Belgen. Het aantal automaten neemt in alle landen fors toe. Had Nederland in 1993 circa 4.460 stuks operationeel, op dit moment kan de Nederlander volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken zijn geld uit circa 5.000 automaten opnemen. De Rabobank heeft met 1.850 stuks de meeste in haar bezit.

    • Diederik van Erven Dorens