Europese ambassades nog niet naar Jeruzalem

JERUZALEM / DUBAI, 26 OKT. Verscheidene Westerse landen hebben gisteren een Israelische oproep afgewezen het voorbeeld van het Amerikaanse Congres te volgen en te besluiten tot verplaatsing van hun ambasades uit Tel Aviv naar Jeruzalem. De Amerikaanse president Clinton zal overigens gebruik maken van de in het dinsdag aangenomen wetsvoorstel vervatte mogelijkheid om de verhuizing voor zich uit te schuiven, zo heeft minister van buitenlandse zaken Christopher gisteren verzekerd. In de Arabische wereld, waar Jeruzalem, met zijn heilige plaatsen, zeer gevoelig ligt, is woedend op de actie van het Congres gereageerd.

De burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, maakte vandaag plannen bekend voor de creatie van een ambassadewijk in (West-)Jeruzalem. “In 1999 zullen de Verenigde Staten over een ultramoderne ambassade in Jeruzalem beschikken”, zei hij. “Veel landen zullen hun voorbeeld willen volgen, en wij hebben ons op die mogelijkheid voorbereid door voor dit doel bouwterrein te reserveren.” Hij voegde eraan toe te zijn benaderd door vertegenwoordigers van verscheidene landen. Op dit moment hebben alleen Costa Rica en El Salvador een ambassade in Jeruzalem; Tel Aviv herbergt de rest.

Maar een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde gisteren “geen plannen te hebben om hetzelfde te doen” als het Congres. In Bonn en Parijs verklaarden regeringsfunctionarissen dat hun landen niets zullen doen om de status quo in Jeruzalem te verstoren zolang Israel en de Palestijnen nog niet tot overeenstemming zijn gekomen over de definitieve status van de stad. Onderhandelingen daarover moeten krachtens het principe-akkoord van september 1993 komend voorjaar beginnen.

In de Arabische Golfstaten, belangrijke bondgenoten van Washington, omschreef de pers de stemming in het Congres van dinsdag als verraad van de Arabische en islamitische zaak, dit temeer daar de VS als sponsor van het vredesproces in het Midden-Oosten optreden. De Arabische Liga liet weten dat het besluit van het Congres “de spanning en het extremisme in de regio zal vergroten” en de Amerikaanse geloofwaardigheid ondermijnen. (Reuter, AP, AFP)