Commotie in Groningen over regeling Haks

GRONINGEN, 26 OKT. In de gemeenteraad van Groningen is commotie ontstaan over de regeling die de gemeente Groningen heeft gesloten met scheidend directeur Frans Haks van het Groninger Museum. GroenLinks heeft hierover vragen gesteld. Aanleiding hiervoor was een uitspraak van Haks (57), gedaan in NRC Handelsblad van afgelopen vrijdag, dat hij na zijn vertrek per 1 november tot 'tot zijn laatste snik' doorbetaald wordt.

Volgens fractievoorzitter K. Dekker van GroenLinks is er wel sprake geweest van een tijdelijk adviseurschap bij de gemeente Groningen, maar niet dat Haks zijn volledige salaris behoudt. Volgens burgemeester H. Ouwerkerk krijgt Haks echter niet tot zijn pensioen betaald, maar tot de vut-gerechtigde leeftijd van 61 jaar. “Wij zijn nooit over deze regeling ingelicht. Misschien zijn er best goede motieven voor, maar die wil ik dan wel weten.” D66-fractievoorzitter H. van der Veen zegt ook de preciese regeling niet te kennen.

Frans Haks bedong, nadat hij in 1994 werd vrijgesproken van steunfraude, dat zijn afspraak met de gemeente Groningen om medio 1996 ontslag te nemen, aangepast werd. Hij wilde doorbetaald worden. De gemeente Groningen ging hiermee akkoord. In juli maakte Haks bekend een half jaar eerder weg te gaan.